Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruska soja
  • 18.05.2022. 18:00

Rusija planira i rekordnu žetvu soje

Vremenske prilike, povećanje površina i dovoljno đubriva doprineli su optimističnim predviđanjima.

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 220
  • 72
  • 0

Rusija bi ove godine mogla postaviti i rekordan prinos soje od pet do 5,2 miliona tona u 2022. godini, predviđa Fertilizer Daily

Dobri vremenski uslovi i povećanje zasejanih površina doprineće rekordnoj žetvi. Ukupna zasejana površina pod sojom u Rusiji kreće se od 3,1 do 3,2 miliona hektara. Najviše ih je na području Centralnog i Dalekoistočnog federalnog regiona, a njihov udeo u strukturi setvenih površina može biti 45, odnosno 37 odsto.

Ratare snabdeli đubrivom

Samo u regiji Voronjež, površine pod ovom ratarskom kulturom su povećane za tri odsto na 200 hiljada hektara. U regiji Lipetsk je zabeleženo povećanje za skoro 28 odsto, na 115, a u Tatarstanu za 73 odsto, odnosno do 8,5 hiljada hektara.

Do visokih prinosa je dovelo i snabdevanje ratara mineralnim đubrivima. Rusko udruženje proizvođača đubriva (RFPA) saopštilo je početkom maja da ovi proizvođači mogu zadovoljiti potrebe poljoprivrednika za 63 odsto od planiranog nivoa u 2022. godini. Dakle, uzgajivači soje su dobili potrebne količine koje će osigurati visoke prinose.

Farmeri su dobro snabdeveni (Foto: Depositphotos/fotokostic)

Među prvih deset

Rusija je među deset vodećih globalnih proizvođača soje, ali njen udeo je sa 4,32 miliona tona u ukupnoj svetskoj proizvodnji bio 1,22 odsto u 2020. godini, prema podacima internet platforme za trgovinu, Tridge.

Na prvom mestu je Brazil s više od trećine ukupne proizvodnje (34,46 odsto), sledi ga SAD (31,84 odsto) i Argentina (13,81 odsto). Ispod 10 odsto učešća imaju Kina, Indija, Paragvaj, Kanada, a nakon Rusije i Bolivija, te Ukrajina (0,79 odsto).

Rusija ove godine očekuje i rekordnu žetvu od 130 miliona tona žitarica, što ukjučuje 87 miliona tona pšenice. 


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Tagovi

Rusija Soja Proizvodnja soje Prinos soje Rekord Đubriva


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.