Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Porez
  • 31.01.2021. 07:30
  • Rusija

Rusija od 1. marta uvodi veći porez na žitarice

Pokušaj ruske vlade da ograniči rast cena hrane na domaćem tržištu se nastavlja, a kao rešenje vide uvođenje poreza na kukuruz, pšenicu i ječam.

Foto: Depositphotos/znm666
  • 313
  • 44
  • 0

Ruska vlada službeno je odobrila predlog za uvođenje većeg izvoznog poreza na pšenicu i to od 1. marta. Kako je saopštila, reč je o još jednom pokušaju sprečavanja rasta cena hrane kog je izazvala pandemija virusa korona.

Vlada je odobrila porez na izvoz od 50 evra po toni, a on će se primenjivati od 1. marta do 30. juna 2021. godine. Do tada, tačnije od 15. februara do 1. marta iznosiće 25 evra po toni. Osim toga, na ječam i kukuruz biće 10 evra po toni, odnosno 25 evra od 15. marta pa sve do 30. juna.

"Cene na domaćem tržištu su pod pritiskom rasta globalnih", rekao je u izjavi za reuters zamenik ministra gazdinstva, Vladimir Iljičjov. Dodao je da će Moskva nastaviti da prati situaciju pa da je spremna po potrebi dodatno da prilagodi mehanizam regulacije.

"Istovremeno se nadamo da će se u bliskoj budućnosti situacija s cenama stabilizovati i da ćemo moći preći na trajni insturment izvozne carine", zaključio je.

U planu im je nastavak oporezivanja izvoza pšenice u novoj sezoni koja počinje 1. jula, a za to će naknadno pripremiti formulu za proračun iznosa, umesto dosadašnje fiksne carine.

Rast cena na svetskom tržištu

Inače, ova država je jedna od najvećih svetskih izvoznika pšenice, a podsetimo, globalne cene za ovu žitaricu su naglo skočile nakon što su ruski zvaničnici prvi put najavili predlog za povećanje poreza.

Ratari i prerađivači hrane iz te države dugo su tražili uvođenje ove vrste poreza na pšenicu jer su na njihovom tržištu cene hleba, brašna, ali i biljnih ulja, šećera kao i sličnih proizvoda naglo porasle zbog vrlo visokog izvoza, dok su prihodi proizvođača drastično pali tokom korona krize.

Treba spomenuti i to da je nedavno ruski predsednik Vladimir Putin potpisao dekret i produžio zabranu uvoza mlečnih proizvoda, mesa, sira, ribe, voća i povrća iz Evropske unije do 31. decembra 2021. godine.


Tagovi

Rusija Porez Žitarice Izvoz Carine


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.