Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice
  • 26.06.2020. 15:00

Rusija očekuje veće prinose pšenice, a Rumunija u problemu zbog kiše

Žetva pšenice u Rusiji bi mogla da počne za dve sedmice dok će u Rumuniji biti odložena zbog kiše.

Foto: JumpStory
  • 120
  • 10
  • 0

Uskoro će žetva pšenice, a najveći svetski izvoznik podigao je skalu što se tiče njenih prinosa. Rusko ministarstvo poljoprivrede je prošle sedmice povećalo predviđene prinose na 75 miliona tona što je porast za oko dva miliona tona od prvih procenjenih vrednosti. 

Rusija koja se prvenstveno takmiči sa Evropskom unijom i Ukrajinom oko snabdevanja tržišta Afrike i Bliskog istoka, očekuje da će žetva početi u naredne dve sedmice. Pod njenim pritiskom i nižim svetskim referentnim vrednostima, cene izvozne pšenice pale su prošle sedmice, prenosi world-grain.

Jake kiše sprečavaju žetvu u Rumuniji

Istovremeno, jaka kiša koja je prošle sedmice zahvatila Rumuniju napravila je velike štete u poljoprivredi. Na zapadnom i jugozapadnom delu zemlje palo je između 80-125 mm kiše, piše UkrAgroConsult.

Raste svetska proizvodnja, potrošnja i snabdevanje pšenicom?

Ovo nepovoljno vreme negativno deluje na useve, pogotovo ozime koji su spremni za žetvu, a kako tvrde brojni poljoprivrednici, kiša koja pada sprečava delovanje pesticida i pospešuje stvaranje i širenje bolesti. Nažalost, ove kao i sledeće sedmice ponovo se očekuju jaki pljuskovi koji će odložiti žetvu ozimih useva. 

Crnomorski ječam pod pretnjom australijskog

Iako se mislilo kako će slabljenje konkurencije Francuske i Nemačke početkom sezone omogućiti zemljama kao što su Ukrajina, Rusija i Rumunija bolje plasiranje ječma na arapsko tržište, kao nova pretnja pojavila se Australija.

Australija će nakon gubitka kineskog morati da potraži nova tržišta, a s obzirom na izvozni potencijal od milion tona, to joj neće biti problem, pogotovo ako i snizi cenu, navodi UkrAgroConsult.


Tagovi

Žitarice Prinos pšenice Prinos ječma Tržište Rusija Rumunija Crnomorske zemlje


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.