Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz žitarica
  • 09.07.2021. 18:00

Rusija će ove sezone izvesti povijesne količine žitarica - vraća se na tron?

Izvoz žitarica premašit će 48 milijuna tona u poljoprivrednoj sezoni 2020 - 2021., procjenjuje Ministarstvo poljoprivrede Ruske Federacije.

Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller
  • 111
  • 76
  • 0

Velike proizvedene količine pšenice u Rusiji ne samo da zadovoljavaju domaće potrebe, već im omogućuju i aktivan izvoz. Prema preliminarnim procjenama tamošnjeg Ministarstva poljoprivrede, ovogodišnji izvoz te države premašit će 48 milijuna tona žitarica od čega se 37,5 milijuna odnosi na pšenicu.

Predviđa se da će ukupan obujam izvoza biti jedan od najvećih u povijesti te svjetske velesile. Na taj bi način mogla ponovo zauzeti vodeću globalnu poziciju kada je u pitanju opskrba pšenicom te s trona zbaciti njima susjednu Ukrajinu

Od 1. srpnja izvoz žitarica (koji ne uključuje zemlje EU u svibnju i lipnju) iznosio je 47,8 milijuna tona, što je 12,7 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne sezone kada je bio 42,4 mil. t. Što se tiče pšenice, dosegnuo je 37,2 mil. t., što je porast od 10 posto, zatim ječma 6,1 milijuna tona (+37,8 posto) i kukuruza 4 mil. t. (+2,9 posto).

Glavni kupci ruskog žita u prošloj sezoni bili su Turska koja je kupila 8,4 milijuna tona, što čini 17,5 posto izvoza, zatim Egipat sa 8,1 mil. t., odnosno 17 posto, Saudijska Arabija s 2,8 milijuna tona što je 5,9 posto, Bangladeš s 1,8 mil. t. odnosno 3,9 posto te Pakistan s 1,6 milijuna tona što odgovara 3,3 posto izvoza. Pored toga, otvoren im je vrlo obećavajući smjer opskrbe prema Alžiru.

Izvozni potencijal u tekućoj sezoni procijenjen je na 51 milijuna tona, a konačne će procjene ovisiti o žetvi kao i općenitoj situaciji na inozemnim tržištima, zaključuje tamošnje ministarstvo.


Tagovi

Rusija Izvoz Žitarice Trgovina


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P