Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 28.04.2018. 14:30

Rumunjski proizvođači se sve više okreću uzgajanju uljane repice

Izvoz ruskog ječma, poput pšenice, ove sezone obara rekorde o čemu svjedoči podatak da je Rusija u inostranstvo izvezla preko četiri miliona tona te žitarice. Ukrajina se takođe može pohvaliti rastom izvoza, bar kada je riječ o suncokretu, a ovome treba dodati da će prinos pšenice u Rumunjskoj biti znatno manji od lanjskog.

Foto: Pixabay/clarrycola
  • 503
  • 27
  • 0

Izvoz ruskog ječma je u periodu jul-februar sezone  2017/18 dostigao rekordnu vrijednost, pa je tako Rusija na strana tržišta isporučila 4,1 miliona metričkih tona te žitarice, što je rast od gotovo 36% u usporedbi sa cijelom sezonom 2016/17, kada je ta država izvezla  tri miliona tona ječma. Saudijska Arabija je već godinama najveća izvozna destinacija ruskog ječma, a ove sezone je u tu zemlju isporučeno 37% od ukupno izvezenog ječma. Drugi najveći uvoznik je Iran, kojem je Rusija prodala više od 1,1 megatona ove žitarice. Osim toga, Rusija je nastavila isporuke ječma u Tursku i Kuvajt, kojima je tokom ove sezone prodano 384,6 hiljada tona i 126 hiljada tona robe.

Ruska proizvodnja biljnih ulja porasla za 5%

Rusija je tokom februara 2018. proizvela 516,7 hiljada tona biljnog ulja, što je svega 0,8% manje nego u januaru, ali je za 20,4% više nego u februaru 2017. godine. Ukupno gledano, ruska proizvodnja biljnih ulja porasla je za 5% u odnosu na isti period lane. U toj zemlji je između septembra i februara u sezoni 2017/18 proizvedeno 3,17 miliona tona ulja biljnog porijekla, a spomenuto povećanje objašnjeno je proširenjem proizvodnje suncokretovog ulja, jer je ta zemlja u spomenutom periodu proizvela 2,56 megatona tog ulja, to jest 4,2% više u odnosu na prethodnu sezonu.

Ukrajina: Izvoz suncokreta porastao za 67%  

Ukrajina je u februaru ove godine izvela 3,8 hiljada tona suncokreta, što je za 58% više nego tokom januara, ali za 67% više u odnosu na februar 2017. godine kada je ta zemlja izvezla 11,5 hiljada tona te uljarice. Trenutna tržišna 2017/18 godina svjedoči o smanjenju broja zemalja uvoznika ukrajinskog kukuruza, kojih je sada upola manje u poređenju sa prethodnom sezonom, kao i o padu isporuke tradicionalnim kupcima. Kao i ranije, ukrajinski suncokret se uglavnom isporučuje u zemlje Evropske unije, koje uvoze 82% ukrajinskog suncokreta, dok istovremeno 6% ide u Tursku, 3% u Liban, a 2% uvozi Gruzija.

Očekuje se pad prinosa pšenice ove sezone

Ozima pšenica igra ključnu ulogu u sjetvenoj strukturi Rumunjske, zauzimajući gotovo 38% ukupne površine pod žitaricama u toj zemlji. Ipak,  tamošnji ratari su nezadovoljni niskim cijenama pšenice koje nude trgovci i manjkom vlažnosti zemljišta tokom perioda jesenje setve, koji će se sigurno odraziti na pad prinosa pšenice. I dok u toj državi pada proizvodnja pšenice, rumunjski proizvođači se sve više okreću uzgajanju uljane repice, čije se površine povećavaju iz godine u godinu. Međutim, u proljeće će kao i svake sezone do sada biti odlučujući faktor, pa će prema prvim procjenama prinos pšenice u sezoni 2018/19 biti našto niži nego lane, ali kako napominju prognostičari taj pad prinosa, ne bi trebalo biti niži od 8% u odnosu na petogodišnji prosjek.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žitarice Tržište Pšenica Ječam Kukuruz Rusija Ukrajina Rumunjska Turska Saudijska Arabija Iran Evropska unija


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.