Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup pšenice
  • 01.12.2022. 10:30

Robne rezerve završile otkup pšenice - mešetari su htjeli profitirati?

Direkcija vodi računa o kvalitetu pšenice, naglasio je Tončo Bavrka, dodavši kako kupuju isključivo pšenicu potrebne kvalitete koja je za ljudsku ishranu

Foto: Đorđe Lalić (ilustracija)
  • 184
  • 54
  • 0

Oko 90 posto proizvedene pšenice u Federaciji Bosne i Hercegovine je otkupljeno, tvrdi direktor Federalne direkcije za robne reserve, Tončo Bavrka. navodeći kako prigovori poljoprivrednika da se pšenica ne otkupljuje, nisu tačni. On je naveo kako nema tržišnih viškova te podsjetio da BiH proizvodi svega do 15 posto od potrebnih količina pšenice, piše Faktor.

"Druga je stvar što ima onih proizvođača, rekao bih mešetara, koji su ostavljali određene količine sa strane računajući da će prodavati pšenicu po većim cijenama i tako dodatno profitirati", rekao je Bavrka, za ovaj medij. 

Neće biti problema?

Direkcija vodi računa o kvalitetu pšenice, naglasio je, dodavši kako kupuju isključivo pšenicu potrebne kvalitete koja je za ljudsku ishranu. "Ne otkupljujemo pšenicu čiji je kvalitet upitan", dodao je navodeći da je otkup završen je u julu, odnosno avgustu, a nakon zakonom predviđenih procedura.

Određena količina je izvezena, prije svega na Bliski istok, kaže Bavrka, no, taj podatak čudi s obzirom na to da je zbog ruske agresije na Ukrajinu došlo do poremećaja na svjetskom tržištu, čak prijeti i nestašica pšenice.

Nove cijene hljeba u Republici Srpskoj

"To nije u ingerenciji Direkcije. Država je ta koja bi trebala donijeti određene mjere koji se tiču zaštite domaće proizvodnje i tržišta. Naravno, ljudi plasiraju pšenicu tamo gdje će imati najveću zaradu. No uvjeren sam da neće biti problema s nabavkom pšenice u BiH", rekao je on.

Udruženje reagiralo

Podsjetimo, Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH je sredinom jula ove godine zatražilo hitno reagiranje Direkcije robnih rezervi Federacije BiH i ponudu otkupne cijene za pšenicu i ječam. U svom saopćenju tada su naveli kako je žetva pri samom kraju, a da se otkupna cijena zvanično nisu poznate.

mjerama za prevazilaženje očekivanih ekonomskih poremećaja koje je Federalna vlada usvojila 28. februara ove godine, navedeno je da Direkcija robnih rezervi treba da garantuje otkup proizvedene merkantilne pšenice, sjetva 2021./2022. godina, po prosječnoj cijeni koja bude na tržištu u datom periodu, za potrebe robnih rezervi. No, treba napomenuti da uprkos tvrdnjama iz Direkcije, informacije o otkupu pšenice prošle su ispod radara javnosti. 


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Pšenica Otkup pšenice Direkcija za robne rezerve Tončo Bavrka Poljoprivrednici


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...