Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šećerna repa
  • 12.05.2022. 16:30

Repina muva u šećernoj repi - ne preporučuje se suzbijanje?

Repina muva ima od dve do tri generacije godišnje, od kojih je najštetnija prva koja se javlja u početnim fazama razvoja šećerne repe.

Foto: Depositphotoss/Amvorsuf
  • 98
  • 6
  • 0

Na području delovanja terena Novog Sada usevi šećerne repe se u zavisnosti od vremena setve nalaze u fazi od pet do sedam listova razvijeno. Vizuelnim pregledom useva registrovano je prisustvo jaja repine muve (Pegomya betae) na do četiri odsto biljaka, izveštava Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Repina muva ima od dve do tri generacije godišnje, od kojih je najštetnija prva koja se javlja u početnim fazama razvoja šećerne repe. Prezimljava u stadijumu lutke u zemljištu.

Štete pričinjavaju larve koje se ubušuju u list i hrane se parenhimom, prilikom čega obrazuju mine. Mine se spajaju u jednu veliku mehurastu minu, u kojoj se vide larve i ekskrementi. Delovi napadnutog lišća ili celi listovi venu, žute i suše se. Takođe, vizuelnim pregledom useva registrovano je prisustvo krilatih formi lisnih vaši (Aphididae) na sedam odsto biljaka.

U toku je naseljavanje ovih štetočina na useve šećerne repe.

Štete pričinjavaju larve koje se ubušuju u list i hrane se parenhimom (foto: PIS Srbija)

Za sada se ne preporučuje primena hemijskih mera zaštite, a RC Novi Sad nastavlja sa praćenjem štetnih organizama u usevima šećerne repe i signaliziraće pravo vreme za tretman.

Šećerna repa - najveće potrebe za vodom od početka sklapanja redova

Inače, šećerna repa Beta vulgaris var. sacharifera pripada grupi najproduktivnijih industrijskih biljaka. Prvo se uzgajala u vrtovima zbog jestivog lišća i kao stočna hrana. Danas se prvenstveno uzgaja kao sirovina za proizvodnju šećera, dok je potisnuta njena upotreba u gastronomiji. Upotrebljava se i za proizvodnju alkoholnih pića.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Štetočine šećerne repe Repina muva Suzbijanje Prognozno-izveštajna služba


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...