Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šećerna repa
  • 15.05.2022. 13:30

Repina muha u šećernoj repi - ne preporučuje se suzbijanje?

Repina muha ima od dvije do tri generacije godišnje, od kojih je najštetnija prva koja se javlja u početnim fazama razvoja šećerne repe.

Foto: Depositphotoss/Amvorsuf
  • 87
  • 7
  • 0

Usjevi šećerne repe se u zavisnosti od vremena sjetve nalaze u fazi od pet do sedam listova razvijeno. Vizualnim pregledom sada se može provjeriti eventualno prisustvo jaja repine muhe (Pegomya betae).

Repina muha ima od dvije do tri generacije godišnje, od kojih je najštetnija prva koja se javlja u početnim fazama razvoja šećerne repe. Prezimljava u stadijumu lutke u zemljištu.

Štete pričinjavaju larve koje se ubušuju u list i hrane se parenhimom, prilikom čega obrazuju mine. Mine se spajaju u jednu veliku mjehurastu minu, u kojoj se vide larve i ekskrementi. Dijelovi napadnutog lišća ili cijeli listovi venu, žute i suše se. Također, vizuelnim pregledom usjeva registrirati se može i prisustvo krilatih formi lisnih vaši (Aphididae).

Štete pričinjavaju larve koje se ubušuju u list i hrane se parenhimom (foto: PIS Srbija)

U toku je naseljavanje ovih štetočina na usjeve šećerne repe. Za sada se ne preporučuje primjena hemijskih mjera zaštite.

Inače, šećerna repa Beta vulgaris var. sacharifera pripada grupi najproduktivnijih industrijskih biljaka. Prvo se uzgajala u vrtovima zbog jestivog lišća i kao stočna hrana. Danas se prvenstveno uzgaja kao sirovina za proizvodnju šećera, dok je potisnuta njena upotreba u gastronomiji. Upotrebljava se i za proizvodnju alkoholnih pića.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Šećerna repa Repina muha Pegomya betae Suzbijanje Štetočina Vrt


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...