Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita uljane repice
  • 01.05.2018. 08:00

Repičin sjajnik u velikom broju na parcelama

Repičin sjajnik je ekonomski najznačajnija štetočina uljane repice, pa treba što prije početi sa suzbijanjem.

Foto: PIS Vojvodina / Slavica Gojković
  • 631
  • 31
  • 0

Repičin sjajnik (Meligethes aeneus) je štetočina tamno plave do crne boje, metalnog sjaja i veličine od 2-3 mm. Štetu pravi odrasli insekt, koji je lako uočljiv na cvjetovima. Oštećuje cvjetne pupoljke i na taj način značajno smanjuje prinos, a ovo je, kod nas, ekonomski najznačajnija štetočina uljane repice.

Što prije početi sa tretiranjem!

Rano proljeće sa visokim dnevnim temperaturama pogoduje ovoj štetočini, koja je na rascvjetalim parcelama prisutna u broju od 2-7 jedinki po butonu. S obzirom na to da se uljana repica tretira u vrijeme cvjetanja, kada na butonu ima jedna jedinka, u ovom slučaju je potrebno što prije početi kemijsko suzbijanje.

"Kemijska zaštita se radi svake godine, i to je obavezna mjera zaštite. Primjenjuju se insekticidi na bazi indoksakarba (Avaunt15 EC u dozi od  0,5-0,7 l/ha), hlorpirifosa + cipermetrin (Nurelle-D u dozi od 1l/ha), cipermetrina (Durbin 200 EW u dozi od  0,3 l/ha), alfa- cipermetrin (Fastac 0,1 l/ha)", savjetuje Katarina Radonić iz PSS Vrbas.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a potom u... Više [+]

Tagovi

Repičin sjajnik Cvjetanje Uljana repica Kemijska zaštita


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.