Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pšenica
  • 28.11.2022. 09:00

Rekordne površine pod pšenicom, ali neujednačeno nicanje i napad insekata

Gotovo u svim regionima u zemlji pojavile su se lisne vaši i cikade, pa su mnogi proizvođači morali da zaštite biljke insekticidima, što nije uobičajeno za ovo doba godine.

Foto: PIS Srbija
  • 205
  • 30
  • 0

Rekordne površine pod pšenicom u Srbiji u poslednjih sedam godina! Hlebno zrno jesenas je posejano na više od 725.000 hektara, što je povećanje od 16 procenata u odnosu na prošlu godinu. Zbog isušivanja površinskog sloja zemljišta pšenica neujednačeno niče na parcelama, piše RTS.

"Možemo da kažemo da su uslovi za nicanje bili povoljni što se tiče temperature, ali ne i što se tiče vlage u setvenom sloju. Klijanje i nicanje je usledilo veoma brzo nakon setve, ali veoma neujednačeno i nepotpuno. Padavine su trenutno od velike koristi za dalji rast i razvoj posejanih ozimih strnina. One će omogućiti da zrna koja nisu ponikla poniknu i da strnine imaju dovoljno vlage za dalji rast i razvoj", objašnjava Zorica Rajačić iz Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin za Javni servis.

Uz to, gotovo u svim regionima u zemlji pojavile su se lisne vaši i cikade, pa su mnogi proizvođači morali da zaštite biljke insekticidima, što nije uobičajeno za ovo doba godine. To potvrđuje i Prognozno-izveštajna služba na jugu Srbije u Vranju.

Insekti ali i glodari

Vizuelnim pregledom ozimih useva ječma na više lokaliteta registrovano je prisustvo mrežaste pegavosti ječma (Pyrenophora teres) na tri do četiri odsto biljaka.

Pregledima useva je utvrđeno prisustvo cikada (Cicadelidae) na jedan do dva odsto biljaka i biljnih vaši (Aphididae) na šest do osam odsto biljaka i očekuje se smanjenje njihove brojnosti i aktivnosti zbog nastupajućih niskih temperatura.

Na ječmu prvi znaci bolesti

Vizuelnim pregledom useva nisu uočene aktivne rupe od glodara, poljskog miša (Apodemus sylvaticus) i poljske voluharice (Microtus arvalis). Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje redovan obilazak parcela sa ozimim usevima i ukoliko primete prisustvo aktivnih rupa od glodara iznad praga štetnosti (10 do 50 aktivnih rupa po hektaru za poljskog miša i 10 do 500 aktivnih rupa po hektaru za poljsku voluharicu) primene neki od registrovanih gotovih mamaka. Nakon primene mamaka obavezno treba zatrpati rupe kako ne bi došlo do trovanja divljači i ptica.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Usevi pšenice Cikade Biljne vaši Mrežasta pegavost ječma Prognozno-izveštajna služba Zorica Rajačić


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!