Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 03.10.2021. 07:30

Rekordne cene ovsa na svetskom, ali i evropskom tržištu

Prema istraživanju Evropske Komisije potražnja za ovsom na evropskom nivou iznosi samo 7,3 miliona tona i teoretski bi se lako mogla pokriti trenutnim obimom žetve.

Foto: Depositphotos/rivendels
  • 497
  • 41
  • 0

Cene žitarica, kao što znamo, rastu, a izuzetak nije ni ovas. Košta više nego u proleće 2014. kada je zabeležena rekordna cena, piše agrarheute.

Na berzi u SAD-u ove nedelje koštao je 576 centi po bušelu (oko 0,18 €/kg), a na gotovinskom tržištu cene su bile gotovo 600 centi po bušelu (oko 0,19 €/kg). To je dvostruko više nego pre pola godine.

I na nemačkom veleprodajnom tržištu i izvoznoj luci Hamburg prošlog se petka dobro kotirao, sa 228 evra po toni. U ovoj zemlji su više cene poslednjeg puta zabeležene 2018. godine kada je bila slaba žetva zbog sušne godine.

Ove godine u toj državi ovršeno je oko 773.000 tona, što je 50.000 više nego lani. Valja napomenuti da su nemački ratari poslednji puta imali sličnu količinu ovsa pre 10 godina.

Koji su razlozi poskupljenja? 

U ostatku Evrope to nije slučaj jer je ovogodišnjom žetvom ovršeno 7,9 miliona tona, što je oko 400 hiljada manje nago lani. Ali, to nije glavni razlog za trenutni rast cena. Uzrok leži u inostranstvu, pogotovo kada se posmatra najveća svetska izvoznica ovsa - Kanada. Zbog velike suše kanadski ratari su požnjeli najviše 3,8 miliona tona, što je čak 700 hiljada manje nego lani. I na nivou SAD-a žetva je bila mnogo slabija unazad par decenija.

Što se tiče cena, u Čikagu su se one na terminskom tržištu popele na nove rekordne vrednosti zbog ekstremne nestašice u Severnoj Americi.

U Evropi je tržište ove ratarske kulture zatvoren sistem koji zavisi od toga kakvom se pokazala žetva u važnim regijama proizvodnje. Prema istraživanju Evropske Komisije, potražnja za ovom žitaricom na evropskom nivou iznosi samo 7,3 miliona tona i teoretski bi se lako mogla pokriti trenutnim obimom žetve. Od 7,8 miliona tona samo će 50 hiljada tona biti izvezeno, dok se očekuje uvoz od čak 170 hiljada tona. 

Rana setva ovsa preduslov za uspešnu borbu protiv korova

Najveći proizvođači ove žitarice u Evropskoj uniji su Poljska, Španija i Finska sa žetvom većom od milion tona, a sledi ih Švedska. Ali, u ovim regijama ovogodišnji prinosi manji su od prošlogodišnjih, a slabije su je ovršili i ratari u baltičkim zemljama.


Tagovi

Cene ovsa Cene žitarica Tržište žitarica Uvoz Izvoz


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.