Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište
  • 15.08.2018. 13:00

Rekordan ruski izvoz soje nastavljen zahvaljujući Kini

Rusija je u sezoni 2017/18 ostvarila rekordan izvoz soje najviše zahvaljujući Kini, koja je kupila 87% ukupno izvezene ruske soje. Od vijesti sa tržišta poljoprivrednih proizvoda treba izdvojiti i da je ukrajinski izvoz šećera gotovo prepolovljen, te da je ova zemlja od početka jula 2018. izvezla oko tri miliona tona žitarica.

Foto: Flickr/United Soybean Board
  • 620
  • 33
  • 0

Ruske pošiljke soje u sezoni 2017/18 (septembar-maj) ostaju na najvišoj razini od 730,1 tisuća tona, što je gotovo dvostruko više nego u cijeloj prošloj sezoni, kada je Rusija ukupno izvezla 368,3 tisuća tona te uljarice. Kako izvještava UkrAgroConsult, ruski izvoz soje je u maju 2018. godine dostigao rekordnu vrijednost za taj mjesec: 55,2 tisuća tona što je dvostruko više nego u maju 2017. kada je ta zemlja u inozemstvo isporučila 22,1 tisuće tona soje.

Kina utrostručila uvoz 

Takav obujam izvoza soje Rusija je postigla najviše zahvaljujući isporukama u Kinu, čiji udio u ruskom izvozu iznosi preko 87%. Tijekom prvih devet mjeseci sezone 2017/18 ruske isporuke soje toj zemlji su gotovo utrostručene na 707,1 tisuća tona u odnosu na 258 tisuća prije godinu dana. Očekuje se da će se Kina u budućnosti još više zainteresirati za kupovinu ruske soje zbog svojih kompliciranih trgovinskih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama i želje da se američka soja zamijeni svim mogućim izvorima.

Ukrajinski poljoprivrednici od početka sezone izvezli gotovo 3 miliona tona žitarica

Ukrajinski proizvođači su od 01. jula 2018. godine, kada je počela nova tržišna godina, izvezli 2,8 miliona tona žitarica. Naime, kako je priopćila tamošnja Ministarska služba za agrarnu politiku, Ukrajina je do 8. augusta tekuće godine izvezla 1,3 miliona tona pšenice i 796.000 tona ječma. Tome, također, treba dodati da je u inozemstvo isporučeno 799.000 tona kukuruza i 3.200 tona pšeničnog brašna.

Ukrajina: Izvoz šećera smanjen za 46%

Ukrajinski proizvođači su u julu tekuće tržišne godine izvezli 36,7 tisuća tona šećera, odnosno 46% manje nego u prethodnom mjesecu. Kako je navela Ruslana Butilo, šefica ukrajinskog analitičkog odsjeka UKsugar-a, najviše šećera ta zemlja je prodala Uzbekistanu 89% od ukupne izvezene količine. U Moldaviju je poslano samo 4%, u Azerbejdžan 3%, a u Tadžikistan oko 2% ukupne količine namijenjene za izvoz.

Treba napomenuti da je Ukrajina tijekom sezone 2017/18 ukupno izvezla 538 tisuća tona šećera. Ruslana Butilo je objasnila da su, unatoč nepovoljnoj situaciji na svjetskom tržištu, u proteklih 11 mjeseci tekuće sezone, ukrajinski proizvođači uspjeli na strana tržišta plasirati 538 tisuća tona šećera. Ona je naglasila da, iako je količina za 26% manja od prošlosezonske, treba imati u vidu da su svjetske cijene gotovo prepolovljene, a globalna proizvodnja šećera procijenjena je na 7-9 miliona tona. Butilo je rekla da su čak i pod takvim uvjetima, proizvođači ispunili sve međunarodne obaveze i uklonili suficit šećera s domaćeg tržišta.

Egipat na tenderu kupio 41,5 tisuća tona biljnog ulja

Egipatski državni kupac GASC je na tenderu održanom 8. augusta 2018. godine kupio 21,5 tisuća tona suncokretovog i 20 tisuća tona sojinog ulja. Kako izvještava UkrAgroConsult, suncokretovo ulje kupovano je od "Astona" (11,5 tisuća tona po cijeni od 760,93 dolara po metričkoj toni) i od "ADM-a" (10 KMT po cijeni od 760,94 $/t). Sojino ulje, egipatski GASK kupio je od kompanije "Alek Seeds Co" (10 tisuća tona po cijeni od 678,54 $/t) i "Cargill" (10 tisuća tona po cijeni 687,54 $/t). Treba dodati i to da je ugovorena isporuka od 15. do 30. septembra ove godine.


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24%) i bjelančevina (35 – 50%) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žitarice Tržište Soja Kukuruz Rusija Ukrajina Egipat Kina Šećer Sojino ulje Suncokretovo ulje


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.