Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište poljoprivrednih proizvoda
  • 14.08.2018. 10:15

Rekordan ruski izvoz soje nastavljen zahvaljujući Kini

Rusija je u sezoni 2017/18 ostvarila rekordan izvoz soje najviše zahvaljujući Kini, koja je kupila 87% ukupno izvezene ruske soje. Od vesti sa tržišta poljoprivrednih proizvoda treba izdvojiti i da je ukrajinski izvoz šećera gotovo prepolovljen, te da je ova zemlja od početka jula 2018. izvezla oko tri miliona tona žitarica.

Foto: Flickr / United Soybean Board
  • 556
  • 33
  • 0

Ruske pošiljke soje u sezoni 2017/18 (period septembar-maj) ostaju na najvišem nivou od 730,1 hiljada tona, što je gotovo dvostruko više nego u celoj prošloj sezoni, kada je Rusija ukupno izvezla 368,3 hiljada tona te uljarice. Kako izveštava UkrAgroConsult, ruski izvoz soje je u maju 2018. godine dostigao rekordnu vrednost za taj mesec: 55,2 hiljada tona štvo je dvostruko više nego u maju 2017. kada je ta zemlja u inostranstvo isporučila 22,1 hiljade tona soje.

Kina utrostručila uvoz 

Takav obim izvoza soje Rusija je postigla najviše zahvaljujući isporukama u Kinu, čiji udeo u ruskom izvozu iznosi preko 87%. Tokom prvih devet meseci sezone 2017/18 ruske isporuke soje toj zemlji su gotovo utrostručene na 707,1 hiljada tona u odnosu na 258 hiljada pre godinu dana. Očekuje se da će se Kina u budućnosti još više zainteresovati za kupovinu ruske soje zbog svojih komplikovanih trgovinskih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama i želje da se američka soja zameni svim mogućim izvorima.

Ukrajinski poljoprivrednici od početka sezone izvezli gotovo 3 miliona tona žitarica

Ukrajinski proizvođači su od 1. jula 2018. godine, kada je počela nova tržišna godina, izvezli 2,8 miliona tona žitarica. Naime, kako je saopštila tamošnja Ministarska služba za agrarnu politiku, Ukrajina je do 8. avgusta tekuće godine izvezla 1,3 miliona tona pšenice i 796.000 tona ječma. Tome, takođe, treba dodati da je u inostranstvo isporučeno 799.000 tona kukuruza i 3.200 tona pšeničnog brašna.

Ukrajina: Izvoz šećera smanjen za 46%

Ukrajinski proizvođači su u julu tekuće tržišne godine izvezli su 36,7 hiljada tona šećera, odnosno 46% manje nego u prethodnom mesecu. Kako je navela Ruslana Butilo, šefica ukrajinskog analitičkog odseka UKsugar-a, najviše šećera ta zemlja je prodala Uzbekistanu 89% od ukupne izvezene količine. U Moldaviju je poslat samo 4%, u Azerbejdžan 3%, a u Tadžikistan oko 2% ukupne količine namenjene za izvoz.

Treba pomenuti da je Ukrajina tokom sezone 2017/18 ukupno izvezla 538 hiljada tona šećera. Ruslana Butilo je objasnila da su, uprkos nepovoljnoj situaciji na svetskom tržištu, u proteklih 11 meseci tekuće sezone, ukrajinski proizvođači uspeli da na strana tržišta plasiraju 538 hiljada tona šećera. Ona je naglasila da, iako je količina za 26% manja od prošlosezonske, treba imati u vidu da su svetske cene gotovo dvostruko opale, a globalna proizvodnja šećera procenjena je na 7-9 miliona tona. Butilo je rekla da su čak i pod takvim uslovima, proizvođači ispunili sve međunarodne obaveze i uklonili suficit šećera sa domaćeg tržišta.

Egipat na tenderu kupio 41,5 hiljada tona biljnog ulja

Egipatski državni kupac GASC je na tenderu održanom 8. avgusta 2018. godine kupio je 21,5 hiljadu tona suncokretovog i 20 hiljada tona sojinog ulja. Kako izveštava UkrAgroConsult, suncokretovo ulje kupovano je od "Astona" (11,5 hiljada tona po ceni od 760,93 dolara po metričkoj toni) i od "ADM-a" (10 KMT po ceni od 760,94 $/t). Sojino ulje, egipatski GASK kupilo je od kompanije "Alek Seeds Co" (10 hiljada tona po ceni od 678,54 $/t) i "Cargill" (10 hiljada tona po ceni 687,54 $/t). Treba dodati i to da je ugovoreni period isporuke od 15. do 30. septembra ove godine.


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žitarice Tržište Soja Kukuruz Rusija Ukrajina Egipat Kina Šećer Sojino ulje Suncokretovo ulje


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]