AgroKlub.com

\

Ratarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Ratarstvo » Registrirati domaće proizvođače heljde!

Registrirati domaće proizvođače heljde!

Dani heljde

Registrirati domaće proizvođače heljde!

Datum: 26.09.2015. 18:50 |

2

Kategorija:

Ratarstvo

Heljdu bi ponovno trebali kao nekada koristiti kao hranu ili kao ljekovitu biljku. Jer, sve više ljudi mora jesti namirnice koje ne sadrže gluten, a upravo je heljda odlična žitarica koja ga ne sadrži i zbog toga je cijenjena zbog svoje proteinske vrijednosti te kao odličan izvor vlakana i minerala.

U organizaciji Udruge za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave Hajdina, u Varaždinu su održani 4. Dani hajdine.

Članovi udruge su u narodnim nošnjama demonstrirali ručnu žetvu heljde na polju, vezanje u snopove i vršidbu, na način kako su to seljaci nekada radili. Nakon toga, prezentirani su pokusi s heljdom, provedeni na OPG-u Pocedulić iz Varaždina u suradnji sa Savjetodavnom službom i Varaždinskom županijom.

Sjemenska proizvodnja heljde

"Pokusi su rađeni s nekoliko primki heljde, odabranih iz reselekcije domaće sorte bednja. Cilj je bio utvrditi i opisati, prema fenotipskim i genetskim svojstvima, tu sortu i uvrstiti je na sortnu listu. S obzirom na sve veći interes proizvođača za uzgoj heljde, ali i proizvodnju domaćih specijaliteta od nje, kao što su hajdina kaša, gibanek i koščičjak, namjera nam je i registrirati domaće proizvođače za sjemensku proizvodnju heljde", kaže Mara Bogović iz Savjetodavne službe.

Na ovaj način svi sudionici ove manifestacije pridonose ponovnoj zastupljenosti heljde u plodoredu na našim poljima, kao vrijedne krušarice za proizvodnju domaćih specijaliteta.

Heljda

Heljda

Heljda je vrlo stara krušarica porijeklom iz Azije. Uzgaja se zbog zrna... Pročitaj više »

Foto: Savjetodavna služba

Broj pregleda članka: 414; Uspješnost članka: 41.7

Tagovi: Plodored, Heljda, Sjemenska proizvodnja, Varaždinska županija, Sortna lista, Varaždin, Savjetodavna služba, Krušarica, Hajdina, Zbelava, Mara Bogović, OPG Pocedulić, Kućan, Primke heljde, Sorta Bednja, Hajdina kaša, Gibanek, Koščičjak

Ključne riječi članka: registrirati, domace, proizvodjace, heljde, heljde, proizvodnju, domaće, proizvodnju domaćih specijaliteta, registrirati domaće proizvođače


Sandra Špoljar

Svi tekstovi autora

Autorica Sandra Špoljar

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.


Slike Registrirati domaće proizvođače heljde!

Pioneer