Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šećerna repa
  • 18.09.2020. 16:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Temerin

Ratari zadovoljni prinosom i kvalitetom šećerne repe - ali ne i cenom

Cena šećerne repe, prema procenama stručnjaka od 34 evra po toni je korektna, s obzirom na ulaganja. Međutim, proizvođači i nisu u potpunosti zadovoljni vrednovanjem ove biljke.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 152
  • 46
  • 0

Vađenje šećerne repe počelo je nedavno. Šećerane je uveliko prerađuju, a prema trenutnom stanju na terenu, ovogodišnji kvalitet je dobar sa procentom šećera do 17-18 odsto. Stručnjaci još uvek ne mogu da iznesu tačnu procenu po pitanju prinosa, za sada je, kažu, na višegodišnjem nivou, ali očekuju da će biti iznad proseka.

Proizvođači u zadruzi "Žunji-Silak" u Temerinu tek su na početku vađenja ove slatke biljke. Za sada su šećerani u Vrbasu, koja pripada Sunoku, i šećerani u Crvenki, koja posluje u okviru Helenik grupacije, predali rod sa svega pet hektara od ukupnih 500.

Ratari ne žure sa vađenjem repe - cena raste?

"Postoje i redosled i hronologija kada koji proizvođač predaje prinose. Mi smo za sada predali simbolične količine, još uvek ne radimo punim kapacitetom, ali šećerane diktiraju dinamku vađenja na osnovu prerade", navodi agronom u ovoj zadruzi Živko Vasin.

Do kraja sezone očekuje se 70 tona po hektaru

Trenutni prinosi su oko 55 tona po hektaru što je, ocenjuje, dobro za početak. Do kraja sezone vađenja očekuje i do 70 tona po hektaru. Sadržaj šećera u rodu koji predaju proizvođači ove zadruge kreće se od 15 do 17 odsto.

"Kvalitet je očekivan. Postoji amplituda od lošeg sadržaja šećera do onog iznad očekivanja. Trenutnom slikom na terenu smo zadovoljni. Sa bolestima nismo imali puno problema. Postoji problem sa najrasprostranjenijom bolesti i to je cerkospora, ali postoji i hemijska zaštita koju mi adekvatno sprovodimo i primenjujemo blagovremeno, tako da nemamo velikih poteškoća u tom pogledu."

U Sremu pojava gumene repe

Da je cerkospora, odnosno pegavost lista šećerne repe veoma opasna po ovu kulturu ukazuje i dr Živko Ćurčić sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad. Međutim, dodaje, ima i drugih štetočina.

"To zavisi i od padavina i drugih faktora. Pre dve godine imali smo veliku količinu trule repe što je uzrokovalo izuzetno smanjenje prinosa, šteta je na nekim parcelama bila od 30 do više od 50 odsto. Problem su prošle godine bile rizoktonija i cerkospora, ove godine više cerkospora. Ali, na terenima u Sremu pojavila se i gumena repa", ukazuje Ćurčić.

Rejoni sa manje padavina imaju veći sadržaj šećera

Prema podacima koje poseduje ovaj stručnjak, prinosi su trenutno na višegodišnjem nivou. Ipak, za sada se vade parcele koje su u slabijoj kondiciji, još uvek nije počelo vađenje sa najboljih njiva, tako da će se prava procena tek znati.

"Generalno, ova godina je dobra za šećernu repu. Mislimo da će biti iznad višegodišnjeg proseka. Za sada se kreću od četiri do šest vagona po hektaru", navodi naš sagovornik i dodaje da se kvalitet razlikuje od parcele do parcele.

Šećerna repa ima veliki potencijal u Srbiji, ali nije dovoljno razvijena

Rejoni koji su imali manje padavina imaju veći sadržaj šećera koji ide i do 18 odsto, ali su na tim lokalitetima prinosi manji upravo zbog nedostatka kiše.

"Ima i njiva na kojima je sadržaj šećera u repi 12-13 odsto. Variranja su velika i kreću se od 12-13 do 18 odsto. Ova godina je bila poprilično specifična i neki lokaliteti su dobijali padavine u pravom momentu kada su bile neophodne kiše, dok je kiša zaobilazila neke lokalitete i to je uticalo na kvalitet i prinose."

Šećerna repa je najzastupljenija u Bačkoj, ukazuje on i dodaje da su na domaćem terenu dominantne strane sorte iz evropskih zemalja, te da su se vrhunski i izvanredno pokazale u pogledu prinosa i kvaliteta.

Cena - korektna, ali proizvođači nezadovoljni

Kada je u pitanju cena, prema njegovim informacijama, šećerna repa prodaje se za 34 evra po toni.

Obećavajuća startna cena i bonusi ulivaju nadu proizvođačima šećerne repe

"To je korektna cena za naše uslove s obzirom na to da su ulaganja od 1.000 do 1.500 evra po hektaru", zaključuje Ćurčić.

Međutim, proizvođači i nisu u potpunosti zadovoljni vrednovanjem ove kulture.

"Cena zavisi od cene šećera na svetskom tržištu, a ona je već godinama na niskom nivou. Mi trenutno prodajemo repu za 36 evra po toni. Postoji zarada, ali je ispod naših očekivanja pošto ulažemo oko 2.000 evra po hektaru. Cena od 40 evra po hektaru bila bi odgovarajuća zbog troškova ulaganja i posvećenosti poslu. Time bismo uspeli da obezbedimo bolje prihode", navodi Vasin.

Bakterijska bolest uništila 20.000 ha šećerne repe u Nemačkoj - udeo šećera niži i do 40 odsto

Kako smo ranije preneli, u Nemačkoj je smanjen nivo šećera u šećernoj repi i do 40 odsto zbog pojave bakterijske bolesti koja je uništila oko 20.000 hektara repe u ovoj zemlji. Na pitanje da li će taj pad moći da poremeti cenu ove ratarske kulture u našoj zemlji, Ćurčić kaže da to nije isključeno, ali napominje da je najvažniji činilac koji diktira cenu na svetskoj "pijaci", i samim tim i kod nas, Brazil kao najveći trgovac ove slatke biljke.


Tagovi

Prinos šećerne repe Živko Vasin Procenat šećera Živko Ćurčić Trgovina šećernom repom Cena Ulaganja


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste znali da su za neke od značajnih inovacija u poljoprivredi zaslužne žene? 💡 Njihove vizije unapredile su poljoprivredne prakse, bilo da je reč o održivosti, tehnologiji ili biodinamici. Harijet Vilijams Rasel, Rejčel Karson i Mar... Više [+]