Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 06.07.2022. 10:30
  • Bosna i Hercegovina

Ratari u BiH najavili proteste - ne damo pšenicu ispod 45 dinara!

Poljoprivredni proizvođači iz Bijeline najavljuju miran skup. Ispred Agrocentra dovoze i određenu količinu pšenice.

Foto: Depositphotos/SolidPhotos/Scrn/YT
  • 254
  • 246
  • 0

Predstavnici Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice u Bosni i Hercegovini odbili su poziv na sastanak u Privrednoj komori Republike Srpske, na kojem će se danas, na četvrtoj rundi pregovora, pokušati definisati otkupnu cenu pšenice. Nakon što se ministar poljoprivrede RS Boris Pašalić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košrac i premijer RS Radovan Višković, nisu pojavili juče u Bijeljini, ratari okupljeni u ovom udruženju navode da ni oni u Banja Luci "nemaju šta da traže".

Odluka o protestima

Cenu koju je predložila mlinsko-pekarska industrija od 0,65 KM/kg (38 din/kg), za njih je nerealna, a zbog svih dešavanja u vezi s ovom tematikom sutra (7.7.) će organizirati mirno okupljanje ispred Agrotržnog centra u Bijeljini.

"Imaćemo jedan miran skup poljoprivrednih proizvođača, gde ćemo dovesti i pšenicu i obratiti se medijima i građanima. Videćemo šta će biti, šta će narod odlučiti ja ne znam", kaže za Agroklub predsednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice Savo Bakajlić (na naslovnoj). 

Žetva je obavljena na 90 posto useva (Foto: Depositphoto/Sodel_Vladyslav)

Dodao je kako će na okupljanje stići veći broj proizvođača iz ovog kraja, a tog dana odlučivaće i o protestima, odnosnu izlasku na ulice. Bajkajlić kaže da se razmatraju sve opcije i da "ništa nije isključeno".

Žetva pri kraju

Ratari bi bili zadovoljni sa cijenom od 0,75 KM/kg (oko 45 din/kg), odnosno ispod te cene ne pristaju. Navode da je kvalitet izuzetan te da se žetva u ovoj regiji privodi kraju. 

Zašto je došlo do pada prinosa i kvaliteta pšenice - sitno žito?

"Žetva je obavljena na 90 posto useva. Malo je rod podbacio, ali je kvalitet dobar, kao i težina, vlaga je 10. Mi nemamo kud', ne znam na šta će ovo izaći. Ostaćemo bez hrane. Prinosi su od 3,5 do 5,5 tona, odnosno u proseku 4,5 tona. Dosta ljudi je predalo pšenicu na čuvanje i čeka cenu, ali u suštini nije dobra situacija", zaključuje naš sagovornik.

Situacija nije mnogo drugačija u Srbiji: rod pšenice je podbacio do 40 odsto, a prinosi su za sada do 4,5 tona po hektaru. Cena pšenice na Produktnoj berzi u Novom Sadu je u padu u prethodnih nedelju dana. Ponder cena za novi rod iznosi 35,17 din/kilogramu bez PDV-a, što je pad cene od 7,46 procenata. Postoje nezvanični navodi da je juče spala na čak 30 dinara po kilogramu.


Tagovi

Protesti Cena pšenice Rod pšenice Ratari Semberije


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)