Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Miran skup
  • 07.07.2022. 13:30
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Bijeljina

Ratari traže od Dodika da riješi problem s cijenom pšenice ili će "svi u politiku"

Na današnje okupljanje dovezli su i kamion sa pšenicom kao upozorenje da će, ukoliko se dogovor ne postigne, ovogodišnji rod završiti u smeću

Foto: UPSSiM
  • 215
  • 93
  • 0

Ukoliko se u roku od sedam dana ne riješi pitanje otkupne cijene ovogodišnjeg roda pšenice, poljoprivredni proizvođači iz Bijeljine izlaze na ulice. Njih oko 200 okupilo se danas na mirnom skupu ispred Agrocentra, odakle su poslali upozorenje predstavnicima vlasti, ali i iznijeli svoje zahtjeve.

"Ako se ovo ne riješi, organizirat ćemo proteste. Ne znamo šta će onda biti, ali moglo biti ono najgore", upozoravaju ratari.

Poljoprivreda ili politika

Prema riječima predsjednika Udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice, Save Bakajlića, proizvođači ove regije zahtijevaju da cijena bude minimalno 0,75 KM/kg i ni feninga ispod toga neće pristati. Navodi kako su umorni od svega i kako očekuju se nađe neki kompromis.

"Ostalo je još da se kola slome na nama seljacima. Pozvali smo člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kao najjaču instituciju iz našeg naroda, da se pokušamo dogovoriti i da vidimo šta ćemo – hoćemo li se nastaviti baviti poljoprivredom ili da idemo svi u politiku", rekao je Bakajlić.

Jasno su iznijeli svoj stav da se ne slažu s predloženom cijenom koja bi prema najavama trebala iznositi između 0,60 i 0,66 KM/kg. Na današnje okupljanje dovezli su i kamion sa pšenicom kao upozorenje da će, ukoliko se dogovor ne postigne, ovogodišnji rod završiti u smeću.

"Danas nismo htjeli da se brukamo, ali ako se ne desi sastanak šesti dan od danas i hitna tematska sjednica skupština po pitanju poljoprivrede ovdje u Semberiji, najvećoj žitnici, mi ćemo pšenicu prosuti", naveo je Bakajlić.    

Politika umiješala prste

Ovdašnji ratari ne priznaju razgovore ni dogovore o cijeni žitarica, koji su se vodili prije dva dana u Privrednoj komori RS u Banjoj Luci. Podsjetimo, sastanku su prisustvovali i ministar poljoprivrede RS Boris Pašalić kao i državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac. Ispred poljoprivrednika bio je predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković.

"Oni uopšte nisu kompetentni da razgovaraju o cijeni. Stojan Marinković nema pšenice nikako, a inače je na listi SNSD-a i politika je tu umiješala prste i poturila ga da priča neku priču. Mi to ne priznajemo. Ne može niko nagađati, a koliko su školovani u resornom ministarstvu ne mogu da izračunaju kolika je cijena koštanja, koliko su uzeli poreza, a koliko su vratili", navodi naš sagovornik.

Ističe i kako su poljoprivrednici u Republici Srpskoj u velikom problemu, za razliku onih u Federaciji BiH koji su prema njegovoj ocjeni u boljem položaju jer imaju daleko veće poticaje. Upozorava da će se u konačnici sve odraziti na potrošače.

Cijena pšenice između želja i realnosti - koja je moguća?

Kada je riječ o cijeni koju zastupaju, pojašnjava da traže 0,72 KM/kg te nagradu za kvalitet 2-3 feninga. Takva je, navodi, situacija i u okruženju gdje se ona lošijeg kvaliteta daje po manjoj cijeni, a ona kvalitetna, bi najmanje trebala biti plaćena 0,45 eura.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Pšenica Cijena pšenice Otkupna cijena Semberija Bijeljina Savo Bakajlić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !