Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitni balac
  • 22.05.2022. 13:30
  • Posavski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Orašje

Ratari oprez, na usjevima uočen veliki štetnik pšenice, ječma i zobi

Najveće štete mogu napraviti oštećenjem lista zastavice, te je preporuka obaviti tretiranje registriranim insekticidima ukoliko se pojavi jedna larva po zastavici

Foto: Wikimedia commons/Agronom
  • 323
  • 62
  • 0

Usjevi pšenice se, u zavisnosti od vremena sjetve, sortimenta, lokaliteta i do sada primijenjenih agrotehničkih mjera nalaze u fazi predklasanja i klasanja. Visoke temperature u ovom periodu doprinose njenom ubrzanom ulasku u fazu klasanja i fazu cvjetanja, navode iz savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede Posavskog kantona.

Kada u usjevu pšenice do pet posto klasova izbaci prašnike, u uvjetima povećane vlažnosti zraka, može doći do stvaranja povoljnih uvjeta za ostvarivanje infekcije gljivama roda Fusarium spp., što u konačnici može dovesti do najznačajnije bolesti pšenice, fuzarioze klasa odnosno šturosti klasa.

Larva žitnog balca (Foto: Wikimedia commons/Rebecca Hawkins)

"Ukoliko dođe do infekcije, pored smanjenja prinosa, u tako zaraženim zrnima, gljiva može da sintetizira mikotoksine koji su štetni za ishranu ljudi i životinja. Preporuka poljoprivrednim proizvođačima je da prate fazu razvoja usjeva pšenice kao i vremensku prognozu te da pravovremeno izvrše zaštitu usjeva nekim od registriranih fungicida", ističu.

U sušnim periodima veće štete od žitnog balca

Ove sedmice djelatnici poljoprivredne savjetodavne službe su prilikom obilaska terena u Posavini uočili pojavu leme na pšenici. Crveni žitni balac, lema (Oulema melanopus L.) najvažniji je štetnik pšenice, ječma i zobi, a u posljednje vrijeme nanosi veće štete i kukuruzu. Štete rade i odrasli oblici, a i larve.

Najveće štete mogu napraviti oštećenjem lista zastavice (Foto: Maja Celing Celić)

Odrasli oblik (imago) progriza list u obliku uskih pruga ne ostavljajući epidermu. Za razliku od imaga, larve izgrizaju uske pruge u lišću ostavljajući epidermu. Zbog bijele boje epiderme, nastaju uske bijele pruge koje se kod jake zaraze mogu spojiti, pa cijelo lišće pobijeli.

Najveće štete mogu napraviti oštećenjem lista zastavice, te je preporuka obaviti tretiranje ukoliko se pojavi jedna larva po zastavici. Tretiranje se obavlja registriranim insekticidima.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Zob

Zob

Sinonim: - | Engleski naziv: Oats | Latinski naziv: Avena sativa L.

Zob je ranije korištena za proizvodnju hljeba, ali s porastom standarda koristi se za proizvodnju prehrambenih proizvoda (zobene pahuljice, brašno, krupica, ljuskice itd.).... Više [+]

Tagovi

Pšenica Ječam Zob Žitni balac Posavina Oulema melanopus


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.