Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pšenica
  • 16.05.2020. 12:00

Raste svetska proizvodnja, potrošnja i snabdevanje pšenicom?

Prema poslednjim procenama USDA, proizvodnja pšenice u svetu u 20/21. godini trebalo bi da bude skoro 770 miliona tona, što predstavlja porast od nešto više četiri miliona tona u odnosu na razdoblje 2019/2020.

Foto: JumpStory
  • 173
  • 8
  • 0

I dok Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država (USDA) predviđa smanjenje proizvodnje, snabdevanja i upotrebe pšenice u svojoj zemlji za razdoblje 20/21. godine, izgledi za uspeh ove kulture u ostalim delovima sveta ipak su drugačiji.

Prema poslednjim procenama USDA, proizvodnja pšenice u svetu u 20/21. godini bi trebalo da bude oko 768.49 milona tona, što predstavlja porast od 4,17 miliona tona u odnosu na razdoblje 2019-2020.

Među glavnim izvoznicima ove kulture, osim naravno Rusije, isticaće se Argentina, Kanada i Australija, a kako tvrdi USDA, naredna godina zabeležiće najveće povećanje proizvodnje koje će iznositi 24 miliona tona, što je za oko devet miliona tona više nego u prethodnom razdoblju. 

I Ukrajina će ograničiti izvoz kukuruza?

Što se tiče zemalja članica Evropske unije, za njih USDA i nema pozitivna očekivanja. Smatraju kako bi proizvodnja mogla da padne na 143 miliona tona, što je za oko 12 miliona tona manje nego u razdoblju od 2019-2020.

Snabdevanje već drugu godinu zaredom preko milijardu tona?

Prema prognozi, i svetsko snabdevanje poveća će se i to na rekordnih 1,064 milijarde tona, što bi značilo da će ovo biti već druga godina zaredom da su svetske zalihe te kulture premašile milijardu tona. Isto tako, napominju kako bi Kina mogla da ima više od polovine zaliha pšenice. 

Što se tiče same potrošnje, iz USDA tvrde kako bi i ona mogla biti rekordna, a njihova procena je na oko 753,49 miliona tona, što je blizu pet miliona tona više od prognoziranog u 2019. godini. Upozoravaju i kako bi upotreba stočne hrane mogla da se smanji jer se očekuje da će cene pšenice biti niže od konkurentnog kukuruza. 

Pozitivne procene i za spoljnotrgovinsku politiku

Prema poslednjim procenama, i spoljnotrgovinska razmena, kada je reč o ovoj žitarici, trebalo bi da bude jako dobra, pogotovo za izvoz. Kako prognozira USDA, svetski izvoz pšenice bi trebalo da iznosi rekordnih skoro 190 miliona tona što je četiri i po miliona tona više u odnosu na prvu procenu. 

Rusija smanjuje kvote na izvoz žitarica?

Rusija će ostati i dalje najveća izvoznica sa 21 milion tona, u razdoblju od 2020. do 2021. godine dok će je u stopu pratiti Argentina, Australija i Kanada. Suprotno tome, predviđa se da će izvoz iz Evropske unije opadati, kao rezultat manjih prinosa. 

Predviđa se da će i uvoz da poraste, prvenstveno zbog povećanja potražnje u Kini, Alžiru, Maroku, Evropskoj uniji, Iraku, Uzbekistanu. Tu je i Turska koja je dobila odobrenje za bescarinsku kupovinu velikih količina kako bi stabilizovala domaće cene. Severna Afrika će i dalje ostati najveća uvoznica ove kulture. 


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Pšenica USDA Procene Potrošnja Proizvodnja Snabdvanje Zalihe Izvoz Uvoz 2020/2021 Sezona


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.