Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 27.07.2018. 15:00

Rast cene pšenice uz pad prometa na berzi

Na Produktnoj berzi protekle nedelje zabeležen je pad prometa, ali je zato cena pšenice počela da raste. Za razliku od hlebnog zrna, cene kukuruza i soje su i dalje u padu.

Foto: Flickr / Martin Pettitt
  • 870
  • 44
  • 0

Proteklu sedmicu obeležio je rast cene pšenice. Kukuruz i soja nastavljaju da beleže negativne cenovne trendove. Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 615 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 11.990.300 dinara. U odnosu na nedelju dana ranije količinski obim prometa je manji za 16,25%, dok je finansijska vrednost prometovane robe niža za 6,16%.

Ponderisana cena pšenice 17 din/kg bez PDV-a

Otkup pšenice roda 2018. godine, po ceni od 18,00 din/kg sa PDV-om, za robne rezerve je i dalje otvoren. Po završetku žetve pšenica beleži rast cene. Nedostatak kvalitetne pšenice na domaćem tržištu, sušni vremenski uslovi u severnim evropskim zemljama,  kiša u Rusiji i Ukrajini koja je zaustavila tamošnju žetvu, suša u Australiji sve su to su faktori koji su uticali na formiranje cene pšenice na domaćem tržištu i uticaće na formiranje cene u budućem periodu. Ponderisana cena hlebnog zrna ove nedelje  je iznosila 17 din/kg bez PDV-a (18,70 din/kg sa PDV-om), u odnosu na poslednji upoređujući podatak ovo predstavlja rast cene pšenice 3,03%.

Cena kukuruza 15,50 din/kg bez PDV-a

Kukuruz nastavlja da beleži negativne trendove. Cena kukuruza našla se pod pritiskom niske cene proklijale pšenice i kalkulacija o prinosu novog roda. Žutim zrnom se trgovalo po 15,50 din/kg bez PDV-a (17,05 din/kg sa PDV-om), što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu. U odnosu na upoređujući podatak iz prethodne nedelje, kukuruz beleži pad cene za 1,94%. Sistem za trgovanje "Produktne berze" beleži i ponudu terminske prodaje kukuruza sa rokom isporuke od 15.10. do 30.10.2018 godine, plaćanje 48 sati nakon isporuke u količini od 2.000 tona po ceni od 15,94 din/kg bez PDV-a (17,53 din/kg sa PDV-om) sa klauzulom "fco luka". Ova ponuda za sada nije pronašla svog kupca.

Soja - 37,50 din/kg, raž - 15,40 din/kg bez PDV-a

Ponude soje zrna po cenama od 37,50 din/kg bez PDV-a, ne pronalaze svoje kupce. Ovo ukazuje na dalji pad cene ove uljarice. Raž je trgovana po jedinstvenoj ceni od 15,40 din/kg bez PDV-a (16,94 din/kg sa PDV-om).

Blagi rast PRODEX-a

Berzanski index PRODEX je na dan 26.07.2018. godine bio na nivou od 200,54 indeksnih poena, što predstavlja rast  za 0,93 procentnih poena u odnosu na prethodnu nedelju.

Poskupljenje pšenice i na čikaškoj berzi

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 6,39%, a kukuruz je poskupeo 2,91%. Završetak obilaska jare pšenice u SAD, koji je pokazao da će prinos biti bolji nego prošle godine, ali znatno ispod petogodišnjeg proseka, zajedno sa situacijom sa pšenicom u Evropi, uticao je na kretanje cene. U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja je poskupela 1,80%, a sojina sačma je poskupela 1,16%. Na kretanje cene soje je uticao dogovor o većim kupovinama američke soje od strane EU.

Poskupljenje žitarica na berzama u Budimpešti i Parizu

U Budimpešti u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, kukuruz je poskupeo 0,98%. U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 5,72%, a kukuruz je poskupeo 5,65%. Slab rod na severu Evrope uticao je na kretanje cene pšenice.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Raž

Raž

Sinonim: - | Engleski naziv: Rye | Latinski naziv: Secale cereale L.

Raž raste u severnim krajevima gde druge žitarice slabo uspevaju ili se uopšte ne mogu odgajiti. U našim uslovima u proizvodnji su ozimi kultivari jer su prinosniji. Sadrži... Više [+]

Tagovi

Produktna berza Žitarice Uljarice Trgovina Novi Sad Kukuruz Pšenica Soja Raž


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/