Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 08.04.2016. 18:30

Rasla cena kukuruza i soje, cena pšenice stabilna

Cene listiranih berzanskih roba posle višemesečnog pada, ulaze u treću nedelju sa blagom, ali primetnom tendencijom rasta. Mehanizam tržišta je profunkcionisao u momentu kada su kupci konačno odreagovali na niske i po njih povoljne cene, što je za logičnu posledicu imalo rast cene kao odgovor na povećanu tražnju.

  • 434
  • 15
  • 0

Cene listiranih berzanskih roba posle višemesečnog pada, ulaze u treću nedelju sa blagom, ali primetnom tendencijom rasta. Mehanizam tržišta je profunkcionisao u momentu kada su kupci konačno odreagovali na niske i po njih povoljne cene, što je za logičnu posledicu imalo rast cene kao odgovor na povećanu tražnju.

Promet od 345 tona robe je za 34,29% manji u odnosu na trgovanje u prethodnoj nedelji, dok je finansijska vrednost prometovane robe iznosila 9.886.250 dinara što je za 6,04% manje nego prethodne nedelje.

Stabilna cena pšenice

Cena pšenice već drugu nedelju za redom "brani" svoj pretprošlonedeljni nagli skok, kada se vratila na nivo od januara ove godine, a koji iznosi 16,20 din/kg bez PDV, s obzirom da je i u nedelji za nama to bila aktuelna tržišna cena ove robe. Konstatacija od pre mesec dana da se cena pšenice sasvim približila ceni kukuruza, može i ove nedelje da se potvrdi. Međutim, za razliku od tada, razlog približavanja cena nije u padu cene pšenice, već u rastu cene kukuruza. Možda ovo bude novi podstrek za rast cene pšenice. Da li će se to ostvraiti vrlo brzo će pokazati nastupajući period.

Kukuruz zabeležio rast cene

Kukuruz se savim približio svom ovogodišnjem cenovnom maksimumu od 16,00 din/kg bez PDV, pošto je u nedelji za nama prodavan preko novosadske berze po ceni od 17,49 din/kg (15,90 bez PDV). U odnosu na prethodnu nedelju to je rast od 1,49%. Jedan od razloga svakako treba potražiti i u činjenici da je u martu zabeležen rekord u mesečnom izvozu kukuruza roda 2015. koji je iznosio nešto preko 200.000 tona. Izvoz, ponovimo to još jednom, jeste najveći generator rasta prometa, pa i cene.

Najinteresantnije na tržištu soje

Najinteresantnije protekle nedelje je bilo na tržištu soje. Ova značajna uljarica imala je skoro dnevno prisustvo na novosadskoj berzi, a cena joj se kretala od 39,50 din/kg bez PDV na početku nedelje, preko 40,00 din/kg sredniom perioda, pa do 40,50 din/kg na samom kraju nedelje. Prosečna nedeljna cena je iznosila 43,83 din/kg (39,84 bez PDV), što je za 2,17 % rast u odnosu na cenu u prethodnom nedeljnom periodu. Možda ovaj cenovni oporavak bude poslednji "poziv" poljoprivrednicima da seju ovu kulturu, koja je od prošle ekonomske godine zauzela treće mesto u setvenim površinama na našim poljima posel kukuruza i pšenice.

Mesečna analiza domaćeg tržišta

U odnosu na februarski promet došlo je do rasta za 4,5 puta. Tako je količinski obim trgovanja obuhvatao 4.950 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 97.463.250,00 dinara. Najveći udeo u martovskom trgovanju je imao kukuruz. Ove žitarice je prometovano 3.225 tona, čija se cena za kukuruz sa standardnim uzansama kvaliteta, kretala u rasponu od 15,60 do 15,80 din/kg bez PDV-a. Prosečna cena za ovaj mesec iznosi 15,67 din (17,23 din/kg sa PDV-om), što je rast za 1,49%. Pored „standardnog“ kukuruza, prometovan je i kukuruz sa povećanom vlagom. Kukuruz sa 14,2% vlage je prometovan po 15,40 din, onaj sa 14,5% vlage po 15,50 din, a kukuruz sa 16,0% vlage po 15,17 din/kg bez PDV-a.

Statistički posmatrano cena pšenice je u odnosu na prošli mesec u padu i niža je za 1,72%. Međutim, iako je trend na samom početku meseca bio silazni i registrovana je najniža ovosezonska cena od 15,60 din bez PDV-a, nakon čega je usledio uzlazni trend i cena je dostigla 16,20 din. Ponder za mart iznosi 15,96 din/kg bez PDV-a (17,55 din/kg sa PDV-om). Izvoznici su pozitivno uticali i na cenovna kretanja na tržištu roba iz soja kompleksa. Konkretno, zrno soje je poskupelo za 0,53% u odnosu na prethodni mesec, što je 38,20 din (42,02 din/kg sa PDV-om).

Šta je obeležilo mesec na svetskom tržištu?

Ocena ozimih useva je iznad očekivanja trgovaca, sa 59% dobro/odlično, naspram petogodišnjeg proseka za ovo doba godine sa ocenom od 42%. Vremenski uslovi su na severnoj hemisferi veoma povoljni i prolećna setva brzo napreduje. Takođe je potražnja za američkom pšenicom zabeležila pad, što je sve zajedno dovelo do pada cene fjučersa na pšenicu na Čikaškoj berzi.

Za razliku od pšenice, kod kukuruza se beležio gotovo konstantni cenovni rast. Trgovci procenjuju da će površine pod ovom žitaricom biti manje u od procene koje je izneo USDA, kako zbog povoljnije cene soje u odnosu na kukuruz, tako i zbog trenutnih vemenskih uslova koji otežavaju setvu u nekim delovima SAD-a.

Pšenica sa majskom isporukom je u Čikagu prometovana po ceni koja je za 3,47% niža u odnosu na prošlonedeljnu, dok je cena kukuruza viša za 2,85%. Procene da bi pod sojom moglo biti više površina nego što je američko Ministarstvo poljoprivrede procenjivalo je uticalo na ovonedeljni pad cene fjučersa na soju i sojinu sačmu. Soja sa majskom isporukom je pala za 0,68%, a sojina sačma z 1,30%.

U Budimpešti se, u forintama posmatrano, cene pšenice i kukuruza nisu menjale, dok su u evrima cene više za 0,52%. Za razliku od američih berzi, u Parizu je pšenica poskupeka i to za 0,51%, a cena kukuruza je viša za 2,31% u odnosu na kraj prošle nedelje. U martu je došlo do rasta prometa u odnosu na prethodni mesec. Rast izvoza je značajno uticao na rast aktivnosti na domaćem tržištu primarnih poljoprivrednih proizvoda, a time je i obim berzanskog trgovanja bio veći. Samim tim su i cene kukuruza, pšenice i soje zabeležile rast.

Foto:bigstockphotos.com;RGtimeline


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Tagovi

Produktna berza Cena žitarica Tržište žitarica Uljarice Kukuruz Soja Svetsko tržište


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/