Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Belo Blato
  • 16.04.2017. 15:00

"Minut" zemlja - samo za uporne

Zemlja oko Belog Blata je pete, šeste i sedme klase, a rad na njoj je težak jer se vreme mora precizno "tempirati". Ulaže se puno, a mala je dobit, pa je ratarstvo u ovom kraju namenjeno samo onima koji su uporni.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 2.228
  • 107
  • 0

Robert Nađ je ratar iz Belog Blata kod Zrenjanina. Ljubav prema poljoprivredi nasledio je od oca, koji je imao oko 10 hektara zemlje, jer se više bavio uslugama - kombajnjiranjem, oranjem, setvom. Robert je počeo da kupuje zemlju i povećao je na 36 hektara, a ostalo radi u zakupu.

"Analizu zemljišta sam radio pre dosta godina. Nisam mogao nikako da ispoštujem, pošto je zemlja peta, šesta, sedma klasa - jako puno se ulaže, a jako malo rodi. Znači, do setve najmanje tri prohoda, da bi se uradila sitna zemlja i da se sačuva vlaga. Posle setva i još jedan problem, prvo niče trava, pa tek onda kultura", objašnjava Nađ.

Najviše jutara pod suncokretom

Iako teži kukurzu i pčenici, Robert kaže da je za ovu godinu jedina isplativa kultura suncokret:

"Imam oko 45 jutara posejane pšenice, dok sam prošle godine imalo blizu 60 jutara. Ostalo mi je za kukuruz 10, 12 jutara i suncokret nekih 70."

Ovu zemlju meštani zovu i "minut zemlja" - mora se odrediti tačno vreme za rad na njoj, jer ste u pet do 12 poranili, a u 12 i 5 već zakasnili.

Problem prave i divlje svinje, cene nafte, dažbine, izdržavanje porodice, pa kada se računica uradi - ratarstvo nije isplativo, smatra Nađ.

Foto: Print Screen / YouTube


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Suncokret

Suncokret

Sinonim: - | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potiče iz Amerike (Meksiko, Peru). Najpre je uzgajan kao ukrasna biljka, seme je korišteno za ishranu ptica, a ljudi su jeli jezgro iz semena. 1840. godine je prvi put... Više [+]

Tagovi

Robert Nađ Pšenica Kukurz Suncokret Zrenjanin


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.