Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ratarske kulture
  • 03.08.2021. 14:00

Pšenice i za izvoz, rod kukuruza do sedam tona, soja loše prošla

Soja je u odnosu na kukuruz i suncokret najgore prošla u suši, jer voli vodu. Ima njiva, gde su se posle kiše, pojavile grinje, na celim parcelama.

Foto: Lucija Bencarić
  • 1.630
  • 252
  • 0

Žetva pšenice u Srbiji je završena, a prema prvim informacijama udruženja "Žita Srbije" očekuju se rekordni rod i prinosi.

"Imamo prinose od 5,7 tona po hektaru na nivou cele zemlje, dok su u Vojvodini ponovo nešto veći nego u centralnoj Srbiji", izjavila je za Politiku direktorka tog udruženja Sunčica Savović i dodala da bi u ukupnom rezultatu ovo značilo da je rod 3,4 miliona tona.

Uz prošlogodišnje zalihe od 300.000 tona i domaću potrošnju za koju je potrebno oko 1,5 miliona tona, Srbija će za izvoz u novoj ekonomskoj godini imati više od dva miliona tona žita.

Kukuruza oko sedam miliona tona

S druge strane, nedavne padavine nastupile su u pravi čas i samo u određenoj meri popravile stanje useva. Procenjuje se da će svih ratarskih kultura biti manje nego u žetvi prošle godine, ali ne odviše, i da ćemo i sa umanjenim prinosima, jarih useva imati dovoljno za domaće potrebe i za izvoz, piše Dnevnik.

Prosečan rod kukuruza ove godine će se kretati od šest do sedam tona po hektaru što je zadovoljavajuće, imajući u vidu dugu sušu i grad kojeg je bilo u pojedinim regionima. Kukuruza će biti oko sedam miliona tona što će biti dovoljno i za domaće potrebe i da se proda na inotržište. Lanjski nacionalni prosek kukuruza je bio osam tona po hektaru, naglasio je agrarni analitičar Žarko Galetin za ovaj medij.

Suncokret prosečnog prinosa

Soja je u odnosu na kukuruz i suncokret najgore prošla u suši, jer voli vodu. Ima njiva, gde su se posle kiše, pojavile grinje, na celim parcelama.

Rod suncokreta će se prvo žnjeti, već za dve do tri sedmice u regionu Banata. Uljarica najbolje podnosi ćudi klime jer može da izdrži na jakom suncu bez vlage. Suncokret sada dobro izgleda, sunce ubrzava zrenje, ali to biljci ne škodi, kazao je dr Vladimir Miklič sa Insituta za ratarstvo i povrtarstvo, navodeći da je rano govoriti o prinosima, ali će se verovatno kretati u prosečnim godišnjim vrednostima, oko tri tone po hektaru.

Prema podacima Žita Srbije ovog proleća smo kukuruza posejali na million hektara. Soje imamo na oko 250.00 hektara, a pod suncokretom je od 210.000 do 215.000 hektara. Lane je kukuruza bilo na 970.000 hektara, suncokret je zauzeo 220.000 hektara a soja 240.00 hektara.


Tagovi

Rod ratarskih kultura Žetva pšenice Izvoz pšenice Rod kukuruza Kiša Kvalitet soje Žetva suncokreta


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.