Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pšenica
  • 18.01.2022. 16:30
  • Borski okrug, Bor i Negotin

Pšenica u fazi bokorenja. Trenutne temperature povoljno utiču na useve

Visoke temperature, neubičajene za ovo doba godine, pogodovale su ratarskim usevima, jer kako kažu agronomi "biljke su usvajale hranljive materije", odnosno budile biljku.

Foto: Maja Celing Celić
  • 337
  • 53
  • 1

Temperature koje su pre samo desetak dana bile i do 18 stepeni u plusu, neće naneti štetu ovogodišnjem rodu voća i pšenice, ističu poljoprivredni proizvođači, ali i stručnjaci. Visoke temperature, neubičajene za ovo doba godine, pogodovale su ratarskim usevima, jer kako kažu agronomi "biljke su usvajale hranljive materije", odnosno budile biljku. U vreme niskih temperatura biljka je u stanju mirovanja.

Pšenica, koja je sada u fazi bokorenja, otporna je na temperaturu i do -20 stepeni, a zahvaljujući snežnom pokrivaču ona je dodatno zaštićena i ima dovoljno vlage. Stručnjaci kažu da je to od izuzetnog značaja, jer suvo zemljište uz nisku temperaturu može i te kako da ošteti mladu biljku.

Prihrana useva ukoliko je bled i žut

Stručni saradnik za ratarstvo i povrtarstvo PSSS Negotin Vladica Stefanović kaže da trenutna i temperatura koja se najavljuje u narednom periodu neće imati uticaja na useve, odnosno pšenica neće trpeti gubitke. Do sada je sve išlo na ruku ratarima. Vremenski uslovi su bili pogodni pa je setva završena u roku, a nije bilo ni učestalih padavina koje bi setvu odložile na više dana.

Ona je podsetila ratare da bi u narednom periodu trebalo da kontrolišu useve i proveravaju u kojoj se kondiciji nalaze.

Pšenica neće trpeti gubitke usled najavljenih temperatura (foto: N. Gudurić)

"Ukoliko primete da je usev bled ili žut, trebalo bi da primene mineralno đubrivo, jer je to verovatno posledica nedostatka dovoljno hranljivih materija, a to se najčešće dešava kada se u osnovnoj obradi ne unese osnovno đubrivo pa se onda javlja žuta odnosno bleda pšenica", kaže Stefanovićeva.

Pre primene uree proverite kiselost zemljišta

Preporuka agronoma je da se obrate stručnjacima, ili da sami primene mineralno đubrivo. Reč je o nedostatku azota u zemljištu gde se savetuje tretiranje veštačkim đubrivima.

"Na kiselom zemljištu preporuka je KAN i ništa više, a na neutralnom ili blaže kiselom mogu da apliciraju useve ureom, koja sadrži znatno više azota. Primena uree je zahtevna u smislu da zahteva temperaturu do deset stepeni i ona relativno sporo deluje. Azot u urei je nedostupan odmah za biljku. Potrebno je da prođe 15 - 20 dana da bi biljka počela da usvaja azot. U svakom slučaju ako se primenjuje urea treba proveriti kiselost zemljišta i shodno tome potrebno je da se nakon toga unese i neka količina kreča."

Snežni pokrivač važan za pšenicu

Ona je dodala da su najavljene temperature do - 4 za pšenicu normalne. Ne bi bilo dobro da bude hladnije i bez snežnog pokrivača, u tom slučaju površinski deo lisne mase imao bi posledice. To se dogodilo prošle godine kada je bilo intenzivno toplo, a onda je naišao hladan talas, naročito u severnom delu Srbije, pa je posledica bila izmrzavanje tog vršnog nadzemnog lisnog dela.

Borska pšenica u dobroj kondiciji

Novica Velkanović iz Šarbanovca kod Bora, kaže da je zadovoljan izgledom pšenice koja je sada u fazi bokorenja.

"Zasejana je u oktobru i za sada sve ide svojim tokom. Uskoro ću je prihraniti, jer bez ove mere nema ni dobrih prinosa", ističe Velkanović.

Što se tiče pšenice, na području borskog okruga, koja je ove godine zasejana na blizu 20.000 hektara, u dobroj je kondiciji, napominju borski ratari.


Tagovi

Stanje useva Stanje pšenice Borski ratari Niske temperature Snežni pokrivač Prihrana đubrivom


Autorka

Nada Gudurić

Više [+]

Od novinarske sekcije u osnovnoj školi, do novinarstva na radiju i televiziji. Priroda kao inspiracija i lek za dušu. Radila u regionalnoj RTV Bor, danas vlasnik agencije za informativnu delatnost i marketing.