Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 06.12.2022. 15:00

Pšenica iz Ukrajine i Rusije preplavljuje tržište - ruše cene na berzama?

Evropsko tržište ne može da prati cene pšenice koje dolaze preko Crnog mora.

Foto: Depositphotos/limco72
  • 2.220
  • 379
  • 0

Cene pšenice na tržištu Evrope i SAD-a padaju, a razlog je velika ponuda iz crnomorske regije, izveštava Agrarheute. U SAD-u su se spustile na najniži nivo od početka sukoba u Ukrajini, a u Evropi se približile granici od 300 evra. Pritisak je došao od rekordne žetve u Rusiji, takođe bogate u Kanadi i Australiji te izvoza iz Ukrajine.

Cene pšenice sve niže

Evropsko tržište ne može da prati cene pšenice koje dolaze preko Crnog mora. Na francuskom MATIF-u se njome na fjučers tržištu za decembar u petak trgovalo po ceni od 320 evra/t, da bi u ponedeljak pala na 317 evra/t. Martovskim ugovorima se trgovalo po ceni od 306 evra/t.

Čikaški CBoT je trgovao u petak po ceni od 264,51 evro/t, dok je u ponedeljak ostvaren pad na 257 evra/t.

Cene pšenice na tržištu gotovine:

"Zabrinuti smo za Ukrajinu i Rusiju, jer trenutno preplavljuju svetsko tržište pšenicom i njihove cene su daleko jeftinije od naših”, rekao je Džek Skovil, potpredsednik američke analitičarske firme Price Futures Group.

Američko ministarstvo poljoprivrede USDA saopštilo je da je izvoz ove žitarice za sedmicu završenu 24. novembra iznosio 162.500 tona, što je znatno ispod predviđanja analitičara od 300.000 do 725.000 tona.

Ukrajinsko žito ide za Evropu, Tursku i Kinu

Ukrajina je saopštila da je požnjeveno oko 51 milion tona žita, u poređenju sa rekordnih 86 miliona tona u 2021. godini. Do 2. decembra ta je zemlja izvezla 18,08 miliona tona žitarica i mahunarki, od čega 199.000 tona u novembru. U isto vreme prošle godine izvoz je iznosio 25,7 miliona tona.

Luke Odese od avgusta do novembra napustilo je 506 brodova koji su prevezli ukupno više od 12,3 miliona tona ukrajinske hrane. U strukturi izvoza dominirao je kukuruz sa učešćem od 43 odsto ili 5,3 miliona tona. Sledi ga pšenica sa 29 odsto ili 3,6 miliona tona, zatim repica sa 7,5 odsto ili 926 hiljada tona i biljno ulje 6,5 odsto ili 799 hiljada tona.

Luke Odese od avgusta do novembra napustilo je 506 brodova (Foto: Depositphotos/S_Razvodovskij)

Hrana je isporučena u 43 zemlje, a glavne izvozne destinacije bile su Španija, Turska i Kina. Najviše su uvozile kukuruz.

Kretanje cena žitarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Ana Tanskaja, šefica odeljenja za lokalna tržišta analitičko-infomacijske kompanije APK-Inform, rekla je da uprkos produženju Sporazuma o žitu imaju slabu potražnju uvoznika za morskim izvozom. Skladišni kapaciteti luka su puni, jer ponuda premašuje potražnju.

Velika prognoza izvoza žita iz Rusije

United Gurain Company UGC, ruski trgovac žitom, očekuje da ova zemlja izveze između 53 i 54 miliona tona žitarica u sezoni 2022-23.

Od 1. do 27. novembra isporučeno je 4,4 miliona tona pšenice, što je skoro 1,7 puta više nego u istom periodu prošle godine. Tokom protekle nedelje dnevne isporuke svih žitarica su ipak pale u proseku za 20.000 tona. Razlog tome su vremenske prilike.

Rusko ministarstvo poljoprivrede je 24. novembra prijavilo žetvu od 155 miliona tona žitarica i mahunarki, što je povećanje od 30,3 miliona tona u odnosu na isti period prošle godine.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Pšenica Izvoz pšenice Ukrajina Rusija Tržište žitarica Cena pšenice Cena žitarica


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.