Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabrana izvoza
  • 04.04.2022. 12:00

Pšenica i kukuruz "putuju" u Albaniju: Zabranu izvoza treba potpuno ukinuti?

Direktorka Udruženja "Žita Srbije" Sunčica Savović rekla je da su izvoznici čekali pet dana da dobiju formalnu dozvolu od Vlade Srbije za taj izvoz, kao i da će, po odobrenju vlade, u Italiju biti izvezene male količine žitarica.

Foto: Depositphotos/MichaelAbramov
  • 497
  • 206
  • 0

Ugovoreni izvoz 30.000 tona pšenice i 17.000 tona kukuruza u Albaniju počeo je da se realizuje, rečeno je Tanjugu u Udruženje "Žita Srbije", prenosi RTS. Kada je reč o Italiji, odobrene količine za izvoz su male, imajući u vidu da između 27 i 30 odsto našeg izvoza pšenice i kukuruza ide u Italiju. 

Direktorka Udruženja "Žita Srbije" Sunčica Savović rekla je da su izvoznici čekali pet dana da dobiju formalnu dozvolu od Vlade Srbije za taj izvoz, kao i da će, po odobrenju vlade, u Italiju biti izvezene male količine žitarica.

Savovićeva je dodala da je dozvoljen izvoz za samo jednog italijanskog kupca u količini od 67.000 tona kukuruza i 17.000 tona pšenice.

Ukinuta zabrana izvoza u Severnu Makedoniju, pomoć traži i BiH

Ministri poljoprivrede Srbije i Severne Makedonije ranije su dogovorili da izvoz pšenice, kukuruza, brašna i jestivog ulja u Severnu Makedoniju bude nastavljen prema ranije ugovorenim količinama.

U Privrednoj komori Srbije ocenjuju da bi privremenu zabranu izvoza žitarica i brašna za ostale zemlje trebalo ukinuti ili bar uvesti kvote za izvoz da bi proizvođači mogli da iskoriste sadašnje visoke cene i zarade, dok ne počnu da padaju s približavanjem nove žetve.

Kako pišu Večernje novosti, u Savezu udruženja poljoprivrednika Banata upozoravaju da se ovim dovodi u pitanje dalja proizvodnja, jer uz finansijsku štetu koju imaju zabranom izvoza, đubrivo i gorivo plaćaju po cenama koje prate trendove u svetu. Kako kažu, Srbija proizvodi pšenicu i kukuruz u velikoj meri iznad sopstvenih potreba, pa je naša poljoprivreda izvozno orijentisana. Kada nema izvoza, na domaćem tržištu se stvaraju viškovi, a njihova cena pada. Domaće tržište je moglo da se sačuva i da je država povećala kupovinu za Robne rezerve Srbije.


Tagovi

Zabrana izvoza Sunčica Savović Izvoz pšenice Izvoz kukuruza Albanija


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.