Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita strnina
  • 14.04.2020. 10:00

Pšenica i ječam sada najizloženiji napadu pegavosti, kako ih zaštititi?

Kako je zima ove godine bila blaga, zabeležen je nešto jači napad bolesti na pojedinim parcelama, posebno na onim mestima gde je bilo puno vlage, koja je pogodovala širenju infekcije.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 290
  • 21
  • 0

Za visoke i stabilne prinose strnina, zaštita useva od korova, biljnih bolesti i štetočina, neophodna je agrotehnička mera tokom čitave godine. 

U uzgoju najveći problem stvaraju korovi pa zbog toga ratari treba pravovremno da odluče o tome kako će ih suzbijati i na koji način, uz poštovanje preporuka stručnjaka. Ukoliko se na vreme ne odreaguje, prinosi će biti značajno umanjeni. Kod pšenice i ječma smanjenje bude i do 15 odsto. Ove žitarice najosetljivje su u fazi bokorenja i tada bi trebalo obratiti najveću pažnju, savetuju u PSSRS.

Kombinacija sredstava za uskolisne i širokolisne korove

Pre same primene hemijskih sredstava, pregledajte vizuelno usev kako bi utvrdili koji su korovi prisutni na parceli. Kada odredite vrstu, na osnovu toga izaberite i odgovarajući herbicid, uz poštovanje preporuka struke. Dobro je koristiti kombinaciju preparata za širokolisne i uskolisne korove i ako to uslovi dozvoljavaju, kombinovati ih sa fungicidima i insketicidima. 

Kako se boriti protiv korova u žitima?

Pri tom, uvek je važno imati na umu u kojoj fazi razvoja se nalaze biljke. Takođe, obratiti pažnju i na one useve koji dolaze na isto mesto nakon što se završi vegetacija biljke koja je tretirana. Ovo je posebno važno za povrće, uljanu repicu i lucerku. 

Pšenicu i ječam (kao najčešće gajene strnine) napadaju slični prouzrokovači oboljenja žita. To je posebno izraženo sada u ovom periodu, kada je usev sklopio redove i na taj način su se stvorili uslovi za infekciju jer je i vlaga povećana. 

Preporuke za pšenicu 

Kako je zima ove godine bila blaga, zabeležen je nešto jači napad bolesti na pojedinim parcelama. Tu su se najviše javile pepelnica i rđa. Pepelnica se prvo javi na donjem lišću da bi se postepeno širila na ostatak biljke. Štete pravi i na listu zastavičaru, gde su one čak i najveće.

U ovom periodu može se javiti i siva pegavost, mada njeno javljanje može se produžiti i do početka leta jer su tada simpotomi najizraženiji. Osim na listu, javljaju se i na rukavcu, stablu i klasu. Manifestuju se kao okrugle, smeđe pege, sa crnim tačkicama u sredini. Kako bolest napreduje, pege se šire i spajaju i zahvataju sve veće površine. 

Bolesti pšenice: Fuzarioza klasa ima tri uzročnika

Za postizanje visokih prinosa, pored primenjene agrotehnike, trebalo bi i izvršiti i tretiranje biljaka preparatima za zaštitu protiv prouzrokovača navedenih oboljenja. 

To su pre svega, fungicidi na bazi propinazola, triadimefona, propikonazola, karbendazima ili kombinacija epoksikonazola (triazol) i fenpropimorfa ili piraklostrobina. Prilikom njihove primene, dobro ih je kombinovati sa insekticidima protiv žitne pijavice (leme) i drugih insekata, naročito ako je vreme toplo.

Takođe, dobre rezultate daje i primena regulatora rasta i to u fazi bokorenja pa sve do pojave drugog kolenca. Primena ovih sredstava omogućava bolju iskorišćenost azota, a pri tom ne dolazi do poleganja useva.  

Preporuke za ječam 

Pored navedenih patogena, oboleva još i od prugavosti ječma, mrke i sive pegavosti, kao i mrežavosti (ili mrežaste pegavosti).

Kada je jesen topla, kao što je bila prethodna, u proleće se obavezno javi pegavost, koju uzrokuju različite gljivice, a što značajno može umanjiti prinose

Ono što karakteriše sva navedena oboljenja je to da se javljaju prvo na donjim delovima biljke, a zatim sa rastom useva i oni se šire ka gornjim delovima. Navedene zaraze naglo se razvijaju sada u proleće

Prolećne bolesti ječma - siva i mrežasta pegavost

Zato je preprouka primena fungicida u vreme kad se koriste herbicidi u fazi drugog kolenceta, tako da se spreči širenje oboljenja prema listu zastavičaru. Kako je ječam sklon poleganju, korisno je i za njega koristiti regulatore rasta. 

Sva hemijska sredstva za zaštitu bilja, koristiti uz poštovanje preporuka proizvođača, uz pravilno rukovanje sa ambalažnim otpadom i odlaganjem u skladu sa preporukama na deklaraciji. Pored toga voditi evidenciju o tretiranju useva u skladu s važećim propisima. 


Tagovi

Zaštita od korova Bolesti pšenice Bolesti ječma Oboljenja žita Faza bokorenja Pepelnica i rđa Primena agrotehnike Umanjeni prinosi Faza drugog kolenceta Preporuke proizvođača


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.