Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Väderstad
  • 28.04.2023. 12:00
  • Severnobački okrug, Vojvodina, Ljutovo

Provereno veći prinos uz sejalicu Väderstad Tempo V9

Da sejalica Väderstad Tempo V9 daje odlične rezultate uverio se Marko Mačković iz Ljutova koji je nakon prve setve sa ovom mašinom zabeležio znatno veći prinos kukuruza - do 700 kilograma više po hektaru.

Foto: Marko Mačković
  • 1.744
  • 452
  • 0

Marko Mačković iz Ljutova bavi se ratarstvom i obrađuje oko 650 hektara zemlje. Od kultura uzgaja uljanu repicu, ječam, žito i kukuruz. Sejalicu Väderstad Tempo V9 nabavio je pre dve godine i to mu je, kaže, bila najbolja odluka.

"Prilikom jedne posete Nemačkoj, u razgovoru sa drugim poljoprivrednicima i stručnjacima iz oblasti poljoprivredne mehanizacije, odlučili smo se za Väderstad. Za ovu mašinu smo se odlučili zbog preciznosti i kvaliteta setve, kao i zbog toga što može da odgovori na različite izazove jer može da radi u svakojakim uslovima", započinje priču Mačković.

Prve godine kada je kupio Tempo V9 i sa njim uradio setvu dobio je fenomenalne rezultate - značajno veći prinos kukuruza. Tada je znao i definitivno odlučio da će mehanizacija Väderstad zameniti svu postojeću na gazdinstvu i to ne bez razloga.

"Prve godine kada mi je stigla sejalica Tempo V9 napravio sam test. Nakon te setve, bilo je od 300 do 700 kilograma više kukuruza po hektaru. Mašina je izuzetno precizna, a nicanje nakon setve ujednačeno. Inače, tip zemljišta koji obrađujemo je jednim delom peskovit, dok je drugi deo redovna zemlja. Bez obzira na tip zemljišta, ona radi odličan posao", kaže naš sagovornik i dodaje da je koristi za direktnu setvu uljane repice i kukuruza.

Za 10 sati poseje 120 hektara

Prosečna radna brzina je 18 kilometara na čas. Za ovu mašinu naš domaćin koristi traktor jačine 200 konjskih snaga, te kaže da je za nju potreban fabrički autopilot.

"Godišnje sa Tempom V9 posejemo oko 400 hektara kukuruza i oko 100 hektara uljane repice. Potrošnja goriva na velikim parcelama iznosi od dve i po do maksimalno tri litre po hektaru. Dok nismo kupili ovu sejalicu setva nam je trajala oko 20 dana, a sada je završimo za pet dana. Najviše što smo do sada uspeli da uradimo jeste da za 10 i po sati posejemo 120 hektara i to je trenutno naš najveći uspeh", zadovoljno kaže Mačković.

Potrošnja je od dve do maksimalno tri litre po hektaru

Korišćenje ove mašine donelo mu je brojne uštede, među kojima i smanjenje radne snage, jer sada sav posao oko pripreme i same setve može da uradi sam.

"Kada je dobro, kalibrisano kvalitetno seme, uz radnu brzinu 18 km/h nigde nema veće greške od jednog centimetra. Kada bi se merilo, od 10 zrna maksimalan razmak je jedan centimetar. Otkako radimo sa Tempom V9 maksimalno što smo našli je sedam milimetara. Sve zavisi od setvenog materijala", kaže on.

Laka za održavanje i upravljanje

Tokom dve godine rada u domaćinstvu Mačković, sejalica Väderstad Tempo V9 opravdala je poverenje domaćina. Nije bilo nikakvih kvarova i poteškoća u radu, nije zahtevna za održavanje, ali ni za rukovanje, kaže Marko.

"Od održavanja ima samo da se lepo opere i očisti i to je sve. Preporuka je da se garažira i da ne stoji napolju. Što se tiče samog korišćenja, ono je veoma jednostavno. Sve se vidi na displeju i svako bi mogao da radi sa njom, ko god se imalo razume u telefone i tehniku. Preporučio bih svima da kupe ovu mašinu, da olakšaju sebi i unaprede svoju proizvodnju", objašnjava naš sagovornik.

Nije zahtevna za održavanje, ali ni za rukovanje

Podstaknut dobrim rezultatima i iskustvima, Mačković planira da u godinama koje dolaze kompletno zameni svoju mehanizaciju Väderstad-om, te da kupi žitnu sejalicu, kratku tanjiraču, gruber. Ipak, ovaj ozbiljan investicioni ciklus i njegova dinamika zavisiće od proizvodnih godina i plasmana robe.

Za više informacija o ovom i ostalim modelima, obratite se kompaniji Väderstad na jedan od niže navedenih kontakata!


Foto prilog


Tagovi

Tempo v9 Sejalica Marko mačković Ljutovo Setva Väderstad


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.


Partner

Väderstad d.o.o

Bikovački put 11a, 24000 Subotica, Srbija
e-mail: tamas.rakk@vaderstad.com web: https://www.vaderstad.com/rs/