Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 20.04.2021. 18:00

Prošlog tjedna rast, ovoga pad - kako se kreću cijene žitarica?

Prošlog je tjedna na pariškom terminskom tržištu tona pšenice koštala 220,75 eura, dok je ovog tjedna 217,75 €. Što je s kukuruzom i sojom?

Foto: Bigstockphoto/StanislavSS
  • 74
  • 4
  • 0

Cijene žitarica ponovno su rasle prošlog tjedna na terminskim tržištima, a glavni razlog su problemi sa sjetvom jarih i bojazan od hladnoće na ozimim kulturama. Međutim, ovog tjedna je ipak zabilježen njihov blagi pad.

Prema čikaškom terminskom tržištu tona pšenice košta 213,32 eura, dok se na pariškom trguje po cijeni od 217,75 eura/t. No, ondje je prošlog tjedna ona iznosila 220,75 €/t.

Nepovoljno vrijeme u najvažnijim regijama uzgoja i strah da će nova žetva u Sjevernoj Americi, a možda i u Europi biti manja nego što se ranije očekivalo, moglo bi povećati cijene.

Nepovoljni vremenski uvjeti potiču rast

Uvjeti za sjetvu jare pšenice u glavnim sjevernim uzgojnim područjima SAD-a i Kanade vrlo su loši zbog trajne suše. Uz to, u SAD-u vlada hladnoća, a slično je i Francuskoj, najvažnijem europskom proizvođaču i izvozniku ovog zrna.

Istovremeno, tonom kukuruza na pariškom EuroNext-u se trguje po cijeni od 220,25 eura, a čikaškom CME-u 193,62 eura. Soja bilježi rast od 1,02 posto, a tona na burzi CME košta 474,15 eura.

U izvoznoj luci u Hamburgu krajem prošlog tjedna se pšenicom za mlinsko-pekarsku industriju trgovalo po cijeni od čak 232 €/t, a krmni ječam je koštao 196 eura.

Nadalje, u SAD-u su u tom razdoblju one naglo porasle za pšenicu, kukuruz i soju. Kukuruz se penjao i iznad granice od 600 centi po bušelu, što je najviša razina od lipnja 2013. Pozadina toga je njegova usporena sjetva zbog lošeg vremena i problemi sa sušom na sjeveru SAD-a i Kanade. Isti slučaj je i sa sojom.

USDA je procijenila da su površine pod kukuruzom i sojom znatno manje nego što su analitičari očekivali, a to je izazvalo skok cijena. Trenutno loše vrijeme moglo bi dodatno opteretiti tamošnju proizvodnju, dok je istovremeno potražnja i dalje visoka, a zalihe sve manje.

Kina: Skup kukuruz pa kupuju pšenicu?

Vijesti iz Brazila obećavaju rast cijene kukuruza. Naime, analitičari očekuju da će suša u tom kraju imati značajan utjecaj na drugu žetvu ove kulture. Do sada je ondje procijenjena ukupna žetva od 109 milijuna tona, a loši vremenski uvjeti mogli bi prinose smanjiti za 10 mil. t.

Cijene će i dalje podupirati snažna potražnja Kine. Uvoz u ovu zemlju naglo je porastao u prvom tromjesečju godine i to uglavnom zbog rastućeg broja stada svinja. Prošli je tjedan ondje vlada podigla minimalnu cijenu pšenice iz državnih rezervi s 298 eura na čak 306 €/t.

Inače, zbog onih visokih za kukuruz, tamošnji trgovci i proizvođači stočne hrane sve više kupuju pšenicu iz državnih rezervi. No, ta je potražnja u međuvremenu povisila cijene i te žitarice.


Tagovi

Cijene žitarica Tržište Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena soje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.