Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan polja kukuruza
  • 30.09.2019. 08:00
  • Kolubarski okrug, Lajkovac

Prosečna godina za kukuruz u Kolubarskom okrugu

Na oglednoj parceli domaćina Aleksandra Žujovića iz sela Vračević u Opštini Lajkovac, Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Valjevo održala je tradicionalni Dan polja kukuruza.

Foto: Sanja Dovečer
  • 180
  • 13
  • 0

Kada je u aprilu ove godine počela setva kukuruza, vladao je sušni period, pa su stručnjaci već tada izrazili bojazan da prinos neće biti najbolji. Iako je u kasnijem periodu rasta i zrenja bilo dovoljno kiše koja je padala periodično, to nije bilo dovoljno,pa su se pretpostavke obistinile. Rod kukuruza na nivou Kolubarskog okruga u granici je višegodišnjeg proseka, ocenjuje koordinator Dana polja kukuruza Snežana Stojković-Jevtić, savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Valjevo. 

"Na oglednom polju domaćin će imati dobar prinos, ali će generalno na našem području kukuruza biti kao i ranijih godina. Procenjujemo da će prosečan ovogodišnji prinos kukuruza biti oko 6 tona po hektaru," kaže Snežana Stojković Jevtić.

Analiza vlage i procena prinosa

Nakon berbe kukuruza na oglednom polju uslediće analize kvaliteta zrna u laboratoriji PSSS Valjevo.

"Mi ćemo nakon berbe uzeti uzorke kukuruza sa oglednog polja i predstoji nam analiza koja podrazumeva između ostalog merenje vlage u zrnu, izračunaćemo prinos, a prezentacija kompletnih rezultata imaćemo tokom zimskog perioda kada uglavnom držimo predavanja i razgovaramo sa našim poljoprivrednicima," objašnjava Stojković Jevtić.

Prisutni poljoprivredni proizvođači na Danu polja kukuruza imali su priliku da na jednom mestu vide rezultate koje daju hibridi različitih grupa zrenja i dužina vegetacija u istim agroekološkim i proizvodnim uslovima.

"Na ovom oglednom polju u Vračeviću imali smo sve grupe zrenja od 300 do 700, znači prisutni su hibridi od srednje ranih do kasnih grupa zrenja koji inače zahtevaju malo bolju agrotehniku i imaju dužu vegetaciju, ali zato daju stabilne i dobre prinose. Kada budu stigli rezultati, znaćemo i koji su to hibridi najbolji za naše područje, koji su to hibridi bili tolerantni na ne baš povoljne vremenske uslove ove godine," naglašava Snežana Stojković Jevtić. 

Podsetila je da su krajem aprila i početkom maja u vreme klijanja i nicanja kukuruza temperature bile nešto niže nego inače u tom periodu, pa je samim tim bilo i otežn početak rasta biljke. "Umesto nekoliko dana, klijanje i nicanje je trajalo čak dve sedmice zbog čeka je kukuruz usporeno i neujednačeno nicao. Kiše koje su padale u maju zaslužne su što je kukuruz ipak ove godine imao relativno dobar prinos," kaže Snežana Stojković Jevtić.

Pazite na kukuruznog žižka pre i tokom berbe, ali i u skladištu

Prosečni prinosi kukuruza

Prošla godina bila je rekordna kada je prinos kukuruza u pitanju i u Kolubarskom okrugu i za to su zaslužne kiše koje su tada padale u optimalnim uslovima rasta biljke.

"Ove godine padavine su izostale u nekim ključnim fazama rasta i razvoja kukuruza, ali je ipak bitno bilo to što su u periodu klijanja i nicanja bile niske temperature. Avgust je bio sušan, ali taj period nije mnogo uticao na sam prinos jer je zrno bilo već formirano. U malom procentu doprineće smanjenju prinosa, ali to nije toliko značajno," objašnjava Snežana Stojković Jevtić.

Trenutni vremenski uslovi su pogodni za berbu koja je i počela nešto ranije, a period bez padavina doprineće da u zrnu bude optimalne vlage.

"Smatramo da će zrno imati optimalnu vlagu u sebi nakon berbe i da neće biti potrebe za dosušivanjem. Sav kukuruz koji bude imao vlagu ispod 13 procenata moći će bezbedno da se čuva u skladištima i čardacima naših poljoprivrednih proizvođača do upotrebe".

Mikotoksini u kukuruzu, berba, čuvanje i skladištenje

Najviše kukuruza za ishranu stoke

Aleksandra Žujovića na čijoj parceli se ove godine nalazilo ogledno polje procenjuje da će biti dobar prinos. "Kada se bude skinuo kukuruz, vaga će pokazati koliki je prinos, ali je moja procena da će biti oko 8 tona po hektaru i to je za ovaj naš kraj odličan prinos. Sve što je trebalo da se primeni od agrotehnike smo ispoštovali i to će sad na kraju dati rezultat," kaže Žujović.

"Sa oko 10 hektara kukuruz će ići za silažu, a sa osam će se obrati, to je ono što sam planirao. Nemoguće je u ovom trenutku izdvojiti neki hibrid, jer im je različito vreme zrenja, sve zavisi za šta se koristi, svaka grupa ima svoju vrednost. Još uvek imam zaliha od prošle godine, jer je otkupna cena bila niska. Ove godine smo dobili ponudu od otkupljivača za 16 dinara, ali znate kako, kad dođete na otkupno mesto, svašta se tu nađe, te nečistoće, pa neodgovarajuća vlaga pa se ta cena spusti na nekih 13 dinara, što je neprihvatljivo, ali videćemo," kaže Žujović.

Inače, na oglednom polju bilo je zastupljeno 28 hibrida kukuruza iz 4 selekcijske kuće, Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, Instituta kukuruz Zemun Polje, KWS i LG hibridi. 


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Setva kukuruza Berba kukuruza Kukuruz Dan polja kukuruza Snežana Stojković-Jevtić Aleksandra Žujovića


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu