Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje useva
  • 26.08.2021. 07:30

Prognoza useva: Toplotni talasi i suša negativno uticali na istok i jug Evrope

Italija, Slovenija, Hrvatska, Mađarska, zapadna Rumunija, Bugarska i Grčka bile su pogođene jakim toplotnim talasom koji je krenuo krajem jula, a posebno su bila osetljiva područja koja nisu navodnjavana.

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 243
  • 231
  • 0

Prema avgustovskom izdanju Biltena JRC Mars - Praćenje useva u Evropi, vremenski uslovi kao i uticaji na očekivane prinose bili su prilično različiti.

Poboljšani su izgledi za prinose letnih useva u zapadnoj i severno-središnjoj Evropi zbog blagih temperatura i odgovarajuće zalihe vode. U nekim od ovih regija žetva ozimih useva ipak je bila otežana zbog čestih kiša, što je dovelo do blagog smanjenja prognoze prinosa. 

Najpogođenija su područja na jugu Evrope

Zato su toplotni talasi i suša negativno uticali na letnje useve na jugu i istoku Evrope. Italija, Slovenija, Hrvatska, Mađarska, zapadna Rumunija, Bugarska i Grčka bile su pogođene jakim toplotnim talasom koji je krenuo krajem jula, a posebno su bila osetljiva područja koja nisu navodnjavana. 

U Švedskoj, baltičkim zemljama i Finskoj vrući jul više nego što je uobičajeno negativno je uticao na razvoj zrna jarih i ozimih žitarica. U južnom delu evropske Rusije, toplotni talas je došao dovoljno kasno da ne ošteti ozime žitarice. Ali, one u središnjem delu te zemlje bile su negativno pogođene tokom kasnijih faza rasta. 

Prognoza prinosa u EU za svaku vrstu ratarskih useva

I pašnjaci pod negativnim uticajem toplotnih talasa

Kada je reč o pašnjacima, i oni su bili pod negativnim uticajem toplotnih talasa u regijama južne Evrope, odnosno Italiji, Mađarskoj, zapadnoj Rumuniji, Bugarskoj, Grčkoj kao i Španiji i Portugaliji. Vruće vreme u kombinaciji sa deficitom vode u zemljištu, u Danskoj, Švedskoj i Finskoj kao i baltičkim zemljama takođe se odrazilo na produktivnost pašnjaka

U Francuskoj, zemljama Beneluksa, Irskoj, Nemačkoj kao i Poljskoj (osim na severozapadu te zemlje), imale su povoljne uslove. Blaže temperature i dovoljno padavina dobro su uticali na rast biomase. Povoljni su uslovi zabeleženi i u Austriji, Češkoj, Slovačkoj i većem delu Slovenije. 

Klimatsko leto završava se za nekoliko dana dok kalendarsko traje do 22. septembra u 20:11 sati. Poučeni negativnim uticajem klimatskih promena sa razlogom možemo da budemo sumnjičavi oko toga kako će ova sezona završiti po pitanju prognoziranih padavina i temperatura. 


Tagovi

Prognoza useva JRC MARS Bilten Stanje useva Prinosi Prinos kukuruza Suša Toplotni talas


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃