Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva pšenice
  • 05.10.2020. 09:00

Pripreme za setvu pšenice: Moguće ukupne površine - 600.000 ha?

Lane je pod pšenicom, po podacima "Žita Srbije", bilo 570.000 hektara, dok je Republički zavod za statistiku sabrao da smo je imali na 595.000 hektara. Ove jeseni previđanja su da će se žito posejati na oko 600.000 hektara.

Foto: Jasna Bajšanski
  • 182
  • 169
  • 0

Kiše su u većem delu Vojvodini zaustavile pripremu zemljišta za setvu pšenice, raži, ječma i ovsa, iako je počeo optimalan rok, rekao je predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić za Betu, a prenosi Danas.

"Godina je čudna", dodao je Jakšić - u poslednjih dana u pojedinim delovima Vojvodine palo po 30 litara kiše po kvadratu i ne može da se radi, a optimalan rok za setvu je od 1. do 25. oktobra.

Zašto je deklarisano seme pšenice najsigurniji izbor za setvu?

Prema rečima stručnjaka, poljoprivrednici su ove godine motivisaniji za setvu pšenice jer je cena bolja nego prošle godine: kilogram košta 17-18 dinara, a prošlogodišnja je dostizala i cenu od 21 dinar.

Troškovi setve od 70 do 80 hiljada dinara

Očekivanja su da u ovoj setvi neće biti značajnijih odstupanja u pogledu površina koje će pšenica zauzeti ni što se tiče troškova sejanja. Lane je pod pšenicom, po podacima "Žita Srbije", bilo 570.000 hektara, dok je Republički zavod za statistiku sabrao da smo je imali na 595.000 hektara, istraživanja su Dnevnika. U žetvi smo dobili dva i po miliona tona hlebnog zrna, a prosečni prinos je bio 4,6 tone po hektaru.

Ove jeseni previđanja su da će se žito posejati na oko 600.000 hektara. Troškovi, biće kao i prošle godine od 70.000 do 80.000 dinara.

U Bačkoj počela setva?

Ipak, na severu Bačke, po rečima ratara, početkom ove sedmice krenuće u setvu jer je vreme idealno za to: posle kiše zemlja nije suva, a meteorolozi najavljuju i lepe jesenje dane, pa postoje svi preuslovi da seme i brzo nikne.

Setva pšenice: Pre osnovne obavite zaštitnu obradu zemljišta - i čekajte 10. oktobar

Kako smo ranije pisali, na parcelama na kojima su bili suncokret i soja, obaviti zaštitnu obradu zemlje nekom teškom tanjiračom ili drugim orezivačkim oruđem razbiti gornji deo zemljišta, kako bi se kasnije, kada bude bilo vlage, mogla kvalitetno obaviti osnovna obrada, saradnik semenske kuće "BSP" iz Srbobrana prof. dr Miroslav Malešević.


Tagovi

Setva pšenice Obrada zemljišta Kiše Vlažno zemljište Optimalni rokovi Jovica Jakšić Setvene površine Troškovi setve Miroslav Malešević


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici u Vojvodini ostali su bez subvencija za gorivo za prolećnu setvu zbog nemarnog i nestručnog upravljanja u informacionom sistemu Ministarstva poljoprivrede e-agrar, saopštila je politička organizaacija Akcija progresivne Voj... Više [+]