Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva kukuruza
  • 24.03.2020. 12:00
  • Šumadijski okrug, Smederevska Palanka

Priprema zemljišta za setvu kukuruza: Tvrda postelja - meki pokrivač

Priprema zemljišta za setvu ove žitarice trebalo bi da osigura semenskom zrnu kukuruza tvrdu posteljicu, kako bi kontakt sa vlagom bio dobar i stalan, kao i tanak pokrovni sloj zemljišta kako bi nicanje bilo lako i brzo.

Foto: DEKALB Srbija
  • 639
  • 29
  • 0

Preduslov za dobru pripremu njiva za setvu kukuruza je, naši proizvođači dobro znaju, posle dubokog jesenjeg  oranja - zatvaranje brazde i ravnjanje zemljište drljačom, kako bi se sprečio gubitak akumulirane zimske vlage iz zemljišta.

Zatvaranjem brazde sprečiće se gubitak vode iz zemljišta

Posle ovog važnog radnog zahvata, neposredno pred setvu, sledi jedan ili dva prohoda drljačom ili setvospremačem. Neki ratari za setvenu pripremu zemljišta upotrebljavaju i tanjirače, ali treba znati da ova priključna operativna mašina ima pozitivna, ali i negativna dejstva na oranični sloj zemljišta. Tanjirača može vrlo dobro da usitni zemljište, ali samo kada je ono dovoljno vlažno. Preporuka je i da se lako rastresito zemljište ne priprema tanjiračama.

"Priprema lakih zemljišta tanjiračom je preduboka (15 cm), tako da semensko zrno koje se poseje na dubinu od pet do sedam centimetara nema dobar kontakt sa posteljicom i dovoljno vlage za početak blagovremenog klijanja i zbog toga su znatno smanjeni prinosi zrna u berbi. Priprema srednje teških i teških zemljišta za obradu pri većoj vlažnosti, sabija donji setveni sloj. U tom slučaju zrno je posejano plitko, bez dobrog kontakta sa podpovršinskom vlagom i bez mekog pokrova, što utiče na smanjenje sklopa biljaka po jedinisi površine, a time i na smanjenje prinosa rodnosti", naglašava diplomirani inženjer ratarstva Ivan Rakić iz Smederevske Palanke.

Setva 2020: Kukuruz na većim površinama, suncokreta - manje

Kako ističe naš sagovornik, nije poželjno da se zemljište 'prefino' pripremi. Kad se previše razbije mrvičasto-grudvasta struktura zemljišta, poveća se udeo čestica praha u setvenom sloju, pa se posle obilnijih kiša stvara pokorica koju semenska klica ne može da probije.Tada je primetno neujednačeno nicanje, pa nije isključeno i presejavanje parcele.

Plitka setva - seme ne može upiti dovoljnu količinu vlage

Ratarski stručnjaci često na terenu uočavaju vrlo plitku setvu (jedan do dva centimetra), a posteljica se nalazi na dubini od osam do 10 centimetara. U ovom slučaju semensko zrno ne može upiti dovoljnu količinu zemljišne vlage za početak klijanja i nicanja. Takođe, na nekim njivama je uočena preduboka setva (10 do 15 centimetara dubine) u zbijeni sloj gde su narušeni vodno-vazdušni odnosi, gde nema dovoljno vazduha i gde se zrno jednostavno 'uguši'.

Svi hibridi se seju na isti razmak

Setva u optimalnim agrotehničkim rokovima i preporučenih sklopova biljaka, bitan je preduslov za visok prinos, jer greške pri samoj setvi gotovo je nemoguće kasnije ispraviti. Upravo zato je ispravnost njenog rada od izuzetnog značaja.

Setva: Semena dovoljno, ali mogući nedostatak pesticida usloviće zakorovljene useve

"Mnogi poljoprivrednici seju godinama, a da ne znaju kako se njihova sejalica podešava za setvu određenog broja zrna po jedinici površine. Nije retkost u praksi da se svi hibridi seju na isti razmak u redu bez obzira na preporuke proizvođača semena o optimalnoj gustini setve za pojedine hibride. Primetna je odomaćena praksa da se hibridi seju retko kako bi bolje izdržali letnji nedostatak kišnih padavina, ali se za vreme kišnih leta znatno smanjuje prinos", podseća Rakić.

Podsećamo, semena svih FAO grupa ima dovoljno na tržištu i svu su nabavili ono što su planirali. Međutim, što se tiče pesticida, nabavka će biti u ozbiljnoj poteškoći zato što ovi hemijski preparati sukcesivno ulaze u državu i definitivno će biti problem prlikom uvoza iz inostranstva.


Tagovi

Setva kukuruza Priprema zemlje za setvu Vlaga u zemljištu Obrada zemlje drljačom Obrada zemlje tanjiračom Ivan Rakić


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!