Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša u Kanadi
  • 01.09.2021. 18:00

Prinosi pšenice u Kanadi lošiji za 35, a uljane repice za 24 odsto u odnosu na lani

Zbog suše kanadski ratari imaju najniže prinose pšenice u poslednjih 14, a uljane repice devet godina.

Foto: Bigstock/smart.art
  • 212
  • 27
  • 0

Kanada je jedna od vodećih svetskih zemalja kada su u pitanju proizvodnja i izvoz pšenice i uljane repice. Ali, zbog suše se suočava sa najnižim prinosom ove žitarice u zadnjih 14 kao i uljarice u poslednjih devet godina, prenosi reuters izveštaj koje je objavila kanadska vlada.

Suva zemlja i rekordno visoke temperature u zapadnom pojasu te severnoameričke zemlje naglo su smanjile prinose na poljoprivrednim gazdinstvima. Takođe, suša je naterala mlinare i pekare da plate više za jaru pšenicu dok su cene uljane repice dosegle rekordne vrednosti. Na kanadskom tržištu ICE tona ove uljarice košta 583,59 evra.

Dalje, statistički podaci ove zemlje u prvom ovogodišnjem izveštaju o biljnoj proizvodnji procenili su žetvu pšenice na 22,9 miliona tona, što je 35 odsto manje u odnosu na prošlu godinu i nešto više od ranijih trgovinskih očekivanja kojima se previdelo 22,6 milion tona.

Uljana repica je dosegla proizvodnju od 14,7 miliona tona, što je 24 odsto manje u odnosu na prošlu. Ali, takođe je veća od ranijih očekivanja kojima je previđeno 14,1 milion tona.

"Mislim da su kupci u celom svetu već napravili velike promene", kazao je Brajan Vot, predsednik savetodavne službe IntelliFARM istakavši da mora doći do racionalizacije.

Uvoznici uljane repice mogli bi da umesto kanadske uvoze ukrajinsku, australijsku i onu iz zapadne Evrope.

"Američki mlinovi za proizvodnju brašna koji zavise od kanadske pšenice možda će biti primorani da uvedu i onu iz drugih zemalja", napomenuo je Vot.

Pojasnio je da prinosi jesu mali, ali ne toliko koliko su neki očekivali dodavši da su neki od njegovih poljoprivrednika u Manitobi imali bolje prinose nego što su mislili da će biti.

Prema podacima statističkog servisa Tridge, Kanada je najveći izvoznik pšenice, a vrednost izvoza u 2020. godini iznosila je 7,2 milijarde američkih dolara. U odnosu na godinu ranije, izvoz je rastao za više od 16 odsto, a u petogodišnjem razdoblju za 3,5 odsto. 

Daleko prednjači i kada je reč o uljanoj repici. Prošle godine izvezla je te uljarice u vrednosti od 4,7 milijardi američkih dolara, što je povećanje od 46 odsto u odnosu na godinu ranije, a u petogodišnjem razdoblju 21 odsto. 


Tagovi

Suša Kanada Prinos pšenice Prinos uljane repice


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.