Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva pšenice
  • 02.07.2019. 14:00
  • Mačvanski okrug, Šabac

Prinosi pšenice dobri, kvalitet zrna loš

Iako su velike padavine u proteklom periodu imale i negativan uticaj na ratarske kulture, povećanje temperature i prestanak padavina uslovilo je dobru žetvu. Temperature koje ovih dana prelaze 30 stepeni, odgovaraju žetvi u šabačkom kraju.

Foto: Depositphotos/jorgefranco
  • 549
  • 65
  • 0

U Šapcu i okolini Šapca, kada je u pitanju pšenica, prinosi nisu smanjeni kako se očekivalo zbog velikih kiša u toku maja meseca. Međutim, kako poljoprivrednici u tom kraju navode, kvalitet zrna pšenice je loš i ne zadovoljava odgovarajuće standarde. Više ih, kako ističu, brine kako i koliko će pšenice uspeti da prodaju s obzirom na to da ne znaju kako će proći sa otkupnom cenom hlebnog zrna.

Pšenica u Srbiji najskuplja u regionu: Mlinari žito nabavljaju u Mađarskoj

Domaće sorte pšenice bolje rodile od stranih hibrida

Domaća pšenica u Srbiji bolje je i više rodila od stranih hibrida. Prinosi su dobri i iznose oko pet tona hlebnog zrna po hektaru. Poljoprivrednik Jovica Bilotomić iz Bogosavca kaže da je zadovoljan prinosom u odnosu na vremenske prilike koje su bile veoma loše u proteklom periodu. Međutim, kada je kvalitet u pitanju, ističe da je on na minimumu.

"Kvalitet je tu negde na minimumu, pošto su bile velike kiše, i pšenica je posle te velike vlage naglo sazrela, al' opet je negde hektolitar između 75-76, tako da je zadovoljavajuće opet. Prinos je negde između pet i sedam tona, zavisi gde je uhvatio grad, gde nije”, kaže Jovica dodajući da još uvek ne zna šta će biti sa cenom pšenice. "Cene još nema, čujem da se stara pšenica prodaje po 23, 24 dinara," naglašava Jovica.

Zbog kiša, kvalitet zrna loš

Kiša je negativno uticala na kvalitet pšenice, te je kvalitet zrna znatno lošiji, a takođe je uticala i na razvoj korova što dosta otežava žetvu poljoprivrednicima. Iako prinosi nisu toliko smanjeni s obzirom na vremenske prilike, padavine su uticale na njihovo smanjenje na onim zemljišnim površinama koje nisu bile zaštićene od bolesti, prenosi RTS.

Kombajner Filip Dragojević iz Šapca navodi da je žito skoro izgorelo. "Ovo što imamo žita, ovo je super kakva je godina, ja sam se nadao da će biti dosta lošiji prinos. Kvalitet zrna je uglavnom jako loš. Ne znam u procentima da kažem, ali dosta zrna je propalo, to je zrno koje nema hleba u sebi, brašna, to je zrno za mekinje," navodi Filip.

Pšenicu čije je zrno lošeg kvaliteta poljoprivrednici u ovom kraju koriste kao hranu za stoku i čuvaju je u ambarima. Ostatak čiji kvalitet zadovoljava bar osnovu za prodaju, predaju otkupljivačima na čuvanje. Darko Simić iz PSSS ističe da će, iako situacija nije baš najbolja, biti dovoljno pšenice za ovu godinu.

"Hektolitar je isto šaren, od 61 do 76, ali koliko imamo informacije sa otkupnih mesta, 76 je neka gornja granica. Nije sjajno, ali, biće pšenice za ovu godinu. Cena je na današnji dan, oko sedamnaest dinara sa PDV-om, očekuje se neki porast, malo je teško prgonozirati i davati procene", navodi Darko Simić iz PSSS.

U Šapcu i u okolini pod zasejanim površinama ima oko 25 hiljada hektara pšenice. Žetva ove ratarske kulture trebalo bi da bude završena do kraja ove nedelje.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Izvori

RTS


Tagovi

Pšenica Žetva pšenica Jovica Bilotomić Filip Dragojević Darko Simić


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici u Vojvodini ostali su bez subvencija za gorivo za prolećnu setvu zbog nemarnog i nestručnog upravljanja u informacionom sistemu Ministarstva poljoprivrede e-agrar, saopštila je politička organizaacija Akcija progresivne Voj... Više [+]