Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ozimi usjevi
  • 29.03.2023. 12:00
  • Posavski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Odžak

Pregledajte ozime usjeve, velika populacija lisnih uši

Porastom dnevnih temperatura i povećanja relativne vlažnosti zraka stvaraju se preduvjeti za oboljenja/infekcije

Foto: Ministarstvo poljoprivrede PK
  • 81
  • 5
  • 0

Ozimi usjevi (pšenica, ječam, tritikal i zob) nalaze se fazi bokorenja na području Posavine, a usjevi s ranijim rokovima sjetve prelaze u fazu vlatanja. Na parcelama su vidljiva vodoležja uslijed velike količine padavina, a na takvim mjestima uočava se žutilo na pšenici, dolazi do zastoja u rastu i razvitku.

"Na pojedinim dijelovima može doći do potpunog propadanja cijele biljke", naveli su savjetodavci Ministarstva poljoprivrede PK.

Porastom dnevnih temperatura i povećanja relativne vlažnosti zraka stvaraju se preduvjeti za oboljenja/infekcije (gljivična oboljenja, pepelnice). Potrebno je redovno pratiti stanje na terenu i po potrebi obaviti tretman.

Poželjna je primjena aminokiselina ili preparata s naglašenim mikroelementima

Ukoliko je došlo do infekcije obavezno je primijeniti fungicidni tretman s kontaktnim ili sistemičnim fungicidima kurativnog ili eradikativnog djelovanja. 

U usjevima su vidljivi ponici uskolisnih i širokolisnih korova. Neophodno je njihovo suzbijanje u ranim fazama, kako bi se spriječio konkurentski odnos usjeva i korova. Detaljnim pregledom može se uočiti velika populacija lisnih uši, štete nastaju sisanjem biljnih sokova mladih listova, napadnuto tkivo bijedi, te dolazi do nekroze.

Folijarna prihrana: Zašto su važni mikroelementi u ozimim žitaricama?

"Primijeniti neki od insekticida sistemičnog djelovanja radi produženja djelovanja. Uslijed niskih noćnih temperaturi biljka doživljava stres, a kako bi se umanjio stres poželjna je primjena aminokiselina ili preparata s naglašenim mikroelementima", naveli su stručnjaci uz napomenu da sva zaštitna sredstva koristite prema preporučenim dozama i u skladu s uputstvima. 


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Zob

Zob

Sinonim: - | Engleski naziv: Oats | Latinski naziv: Avena sativa L.

Zob je ranije korištena za proizvodnju hljeba, ali s porastom standarda koristi se za proizvodnju prehrambenih proizvoda (zobene pahuljice, brašno, krupica, ljuskice itd.).... Više [+]

Tagovi

Ozimi usjevi Pšenica Ječam Tritikal Zob Nekroza Lisne uši


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !