Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prinosi i zalihe
  • 04.03.2017. 08:30

Pregled svetskog tržišta žitarica

Zalihe EU kukuruza su na najnižem položaju u poslednjih devet godina, dok SAD beleži rekorde. Cene ruske pšenice ostale su nepromenjene, a Australija će oboriti rekord u izvozu ječma.

Foto: uleo / Pixabay
  • 2.251
  • 223
  • 0

Zalihe EU kukuruza na najnižem su položaju u poslednjih devet godina, procenjuje EU komisija. Na 9.9 Mt, procene su ispod nivoa zabeleženog u sezoni 2012/13, što je rezultat ispodprosečnog prinosa dve godine zaredom, naspram velike potražnje. Američko tržište žitarica obeležila je snažna potražnja za kukuruzom za proizvodnju bioetanola.

Američke zalihe kukuruza neće se prodati?

Sa sumnjama u trgovinsku politiku SAD na čelu s novim predsednikom, analitičari su zabrinuti oko količine američkih zaliha žitarica na kraju sezone. Prinos kukuruza dosegao je rekord, a kako se prognozira, potražnja će se relativno utišati pa će se SAD verovatno osloniti na izvoz, kako bi se sprečilo prenošenje nagomilanih zaliha u novu sezonu.

Postoji i zabrinutost oko konkurentnosti Argentine i Brazila, koji su proizveli velike količine kukuruza ove sezone. Tako bi američke zalihe kukuruza mogle rasti, stvarajući pritisak na cene.

Podrška cenama pšenice

Zalihe prošlosezonske britanske pšenice proteklih nedelja zabeležile su manja smanjenja zbog slabe valute, dok je na domaćem tržištu zabeleženo malo povećanje zaliha pšenice iz nove sezone.

Slaba snabdevenost ovom ključnom žitaricom za stočnu hranu daje podršku EU cenama pšenice, jer se mora ograničiti potražnja i sprečiti smanjivanje zaliha.

Stručni analitičari izveštavaju kako su izvozne cene ruske pšenice (12.5% proteina) ostale nepromenjene.

Australija najveći izvoznik ječma

Australijski izvoz ječma bi trebalo da sruši novi rekord ove sezone. Na 7.4 Mt, izvoz ove žitarice je veći za 2 Mt nego prošle sezone, vođen dobrim uslovima uzgajanja povećanim prinosom.

Australija je jedan od vodećih svetskih izvoznika ječma, što se odnosi na 30% trgovine pivskim ječmom i 20% globalne trgovine stočnim ječmom. Povećana konkurentnost australijskih žitarica mogla bi da naruši britansko tržište ječma.

Kupac iz Saudijske Arabije SAGO kupio je na aukciji 1.5 Mt stočnog ječma između marta i aprila. Kupljeni ječam dolazi iz Australije, Južne Amerike, EU i crnomorske regije. Hladni uslovi koji su pogodili Rusiju nisu zahvatili zimske useve, a prognoza se popravlja.

Foto: uleo / Pixabay


Izvori

Market report


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D