Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Väderstad
  • 01.02.2018. 12:15

Precizno sejanje - ušteda vremena i novca

"Želimo da promovišemo preciznu poljoprivredu, koja omogućava uštedu od 14.000 do 17.000 evra na 100 hektara", rekao je Tamaš Rak na 14. Zimskom seminaru farmera na Tari.

Foto: Vaderstad Srbija
  • 1.520
  • 138
  • 0

Poljoprivrednici koji prisustvuju 14. Zimskom seminaru farmera na Tari mogu bliže da se upoznaju sa priključnim mašinama švedske kompanije Väderstad. Ona je u Srbiji već 10 godina, ali od prošle godine mašine prodaju samostalno direktan put - kontakt između fabrike i partnera bez dilerskih mreža.

Njihov predstavnik za Srbiju, Tamaš Rak (Tamás Rakk) predstavio je nove setvene tehnologije. Väderstad nastoji da njihove mašine budu kombinacija visokog kvaliteta, efikasnosti, dizajna i funkcionalnosti. Osim toga, akcenat je na inovacijama. Tako su u hotelu Omorika predstavljeni Tempo i Rapid modeli.

Tempo modeli sejalica

Väderstad sejalice su prošle godine oborile rekord u Mađarskoj - posejano je 502 hektara kukuruza za 24 satasa sejalicom od 16 redova. Upravo je brzina jedna od odlika Tempo modela. Odlikuje ih i Power Shoot sistem, koji omogućava kontrolisanje putanje i savršeno ulaganje semena. Brzina setve semena je od 25 do 50 kilometara na sat. Poseduju i E Control - praćenje sejalice povezano sa GPS terminalima i mogućnost varijabilne setve i varijabilno ulaganje repromaterijala (seme, mineralno đubrivo, mikro granulati).

Tempo modeli nošenih sejalica su: T 6 - 7 (naslovna fotografija), F 6 - 8, V 6 - 12.

Pažnja je posvećena i preciznom određivanju dubine na kojoj seme treba da se nađe, kako ne bi bilo gubitaka prinosa.

Rak: Cilj je ušteda i veća dobit

"Želimo da promovišemo preciznu poljoprivredu, koja omogućava uštedu od 14.000 do 17.000 evra na 100 hektara. Cilj je veća dobit i ušteda na repromaterijalu. Na našim sejalicama su moguća zasebna podešavanja, kao i individualno isključivanje setvenih jedinica", rekao je Rak.

Dodao je da se ovo postiže većim brzinama, a da efikasnost utiče na prinos. Napomenuo je i da jedan dan kašnjenja u setvi, nakon idealnih uslova, uzrokuje 70 kilograma manje prinosa.

Rapid - žitne sejalice

Odlika ovih žitnih sejalica je što se dubina sejanja podešava iz kabine. Brzina semena je od 25 do 50 kilometara na sat. Lako se pune, a obavljaju četiri operacije u jednom prohodu, čime se štedi gorivo. Imaju dva ulagača semena i jdan mineralnog đubriva.

Fascinantna preciznost Vaderstad Rapid sejalice!

One su vučene sejalice, pa preventivno štite zemlju od nabijanja i manje se amortizuje prednje ogibljenje traktora i prednja vuča. Koriste jedan disk, koji ujedno i zatvara brazdu, čime se smanjuje broj prohoda. Pritisak po setvenom ulagaču je 210 kg što omogućava i direktnu setvu, bez obrade zemljišta.

Foto: Väderstad Srbija / Facebook, Verica Matić


Tagovi

Väderstad Sejalice Tempo Rapid Zimski seminar Tara Vučene sejalice Nošene sejalice


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Väderstad d.o.o

Bikovački put 11a, 24000 Subotica, Srbija
e-mail: tamas.rakk@vaderstad.com web: https://www.vaderstad.com/rs/