Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AdBlue
  • 16.12.2018. 16:30

Pravilno korištenje AdBlue agensa - šta bi trebali znati

Ambalaža, temperatura i oprema najvažniji su elementi u pretakanju i skladištenju AdBlue rastvora.

Foto: Farmers Guardian
  • 1.697
  • 26
  • 0

AdBlue je 32,5% rastvor uree, odnosno agens za redukciju štetnih ispušnih plinova prema SCR (Selective Catalytic Reduction - selektivna katalička redukcija) tehnologiji. Poljoprivredna mehanizacija je motore sa ovom tehnologijom počela koristiti u prvim desetljećim ovog stoljeća, čime je smanjen i utrošak goriva. Dodaje se u poseban rezervoar i potrebno ga je dopuniti kada god je to potrebno. Pretakanje, ali i skladištenje AdBlue-a zahtijeva pogodan i siguran prostor. 

Koja je najbolja ambalaža za AdBlue?

Kada kupujete AdBlue, najčešće će biti u zapečaćenim pakovanjima, koje je potrebno ispravno zatvoriti nakon upotrebe. U zavisnosti od količine koja vam je potrebna, može se dostaviti i u buradima i specijalizovanim kontejnerima. Ukoliko ovaj rastvor koristite minimalno, najbolje je da ga čuvate u buradima, ali ne duže od 12 mjeseci, piše Farmers Guardian. Vodite računa kako skladištite AdBlue, jer ne može da se koristi ako dođe u kontakt sa vodom ili nekom drugom materijom, odnosno ako se razrijedi.

Koja temperatura je najbolja za čuvanje AdBlue agensa?

Maksimalna temperatura za čuvanje ovog rastvora je 30°C, čuvajući ga od direktne sunčeve svjetlosti. Smrzavanje je moguće na -11°C, pa je važno voditi računa da u skladištu temperatura ne padne ispod ovog nivoa. Ipak, ukoliko se desi da smrzne, može ponovo da se koristi, kada se odmrzne i vrati u prethodno stanje. Ukoliko temperatura "skoči" iznad  30°C, doći će do razlaganja. Potrebno je da ambalažu rashladite vodom, ali tako da ne dođe u kontakt sa sadržajem. 

Određene serije ovih proizvođača imaju SCR sistem: McCormick, Massey Ferguson, Valtra, Fendt, Case, John Deere, Clas, Deutz

Postoje li posebni zahtjevi za rukovanje AdBlue rastvorom?

Vrlo je važno da oprema koju koristite za pretakanje agensa bude isključivo namijenjena njemu - ambalaža, crijeva, pumpa, posude. Sve drugo može negativno da utiče na kvalitet, ali i i da izazove oštećenja na vozilu. Kada čistite opremu, koristite destilovanu vodu. Spriječite bilo kakav oblik prašine ili nečistoće. Opremu čuvajte na ravnoj, nepropusnoj podlozi, izolovanoj od vlage.

Ukoliko je sve ovo ispoštovano, AdBlue možete čuvati do godinu dana, a za duže je važno da analizirate sam rastvor, kako biste saznali da li i dalje ima isti kvalitet. Ne morate da strahujete ukoliko vam se ratvor prospe po rukama, jer nije otrovan. Samo ih isperite vodom. Rukavice nosite samo ukoliko imate osjetljivu kožu. 


Tagovi

AdBlue Traktor Urea Rastvor Skladištenje Ambalaža


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.