Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Snijet kukuruza
  • 17.09.2019. 10:30

Kako spriječiti mjehurastu snijet kukuruza

Mjehurasta snijet kukuruza (Ustilago maydis) jedna je od najraširenijih bolesti kukuruza, a zaraženi mogu biti svi nadzemni dijelovi.

Foto: Depositphotos/jochenschneider
  • 1.574
  • 32
  • 0

Mjehurasta snijet kukuruza (Ustilago maydis) jedna je od najraširenijih bolesti kukuruza. 

Simptomi bolesti koje izaziva ova gljivica vidljivi su na svim nadzemnim dijelovima biljke, a do masovne zaraze može doći ako dođe do mehaničkih oštećenja, od kukaca ili primjerice tuče. Karakteristika ove bolesti su mjehuraste izrasline, različite veličine i oblika.

Infekcija je moguća tijekom čitave vegetacije

Infekcija se ostvaruje tijekom čitave vegetacije, točnije od vremena kada kukuruz dostigne visinu oko 40 centimetara. Spore ove gljivice nisu toksične za razliku od nekih drugih i ne izazivaju nikakve štetne posljedice kod domaćih životinja. Može biti zahvaćen ili samo vršni dio klipa ili u nekim slučajevima, ako se zarazi klip u ranim fazama razvoja, kompletno može biti zahvaćen, čime se uništava zrno i direktno smanjuje prinos.

Na zaraženim organima obrazuju se izrasline - guke ili tumori spužvaste strukture. Ove izrasline predstavljaju mješavinu gljivice i uvećanih stanica zaraženih organa biljke. Guke su u početku čvrste i svijetle boje. Sazrijevanjem guka (tumora), opna postaje tamnije boje, skoro crna, tada počinje pucati pa se kroz pukotine oslobađa crna prašina koja je puna teleutospora parazita.

Najbolja preventiva je plodored

Mjere kontrole pojave bolesti su sjetva tolerantnijih hibrida kukuruza na ovo oboljenje, plodored od dvije do tri godine jer spore upravo toliko vremena zadržavaju vitalnost u zemljištu na ostacima poslije berbe. Stajnjak može također biti izvor zaraze ako stoka jede zaraženu kukuruzovinu. Izbjegavati pregust sklop jer vlažna sredina pogoduje razvoju ovog parazita. Također, kod međuredne obrade treba što manje oštećivati biljke kukuruza. Zaražene biljke treba spaliti, savjetuje dipl.ing. Zoran Panajotović.

Kod ove bolesti postotak zaraženih biljaka ne odgovara postotku smanjenja prinosa.

Ako je deset posto biljaka zaraženo, prinos je smanjen za dva sto. Upotreba silaže i zrna kukuruza zaraženih s Ustilago maydis ne dovodi do trovanja životinjskog organizma. Potvrđeno je da do toksičnosti dolazi uglavnom od Fusarium spp. koji se često nalazi na klipu kukuruza, oboljelom od mjehuraste snijeti. 

Zbog suše nekad dolazi do prestanka rasta klipa

Nastupanjem kišnog razdoblja, meristem se na vrhu klipa aktivira, klip izrasta iz komušine i budući da je nezaštićen, lako dolazi do zaraze. Ovo je posebice izraženo kod hibrida čija komušina slabo pokriva klip. Na stablu i metlici guke su sitnije. Na listu se često javlja duž glavnog živca i mogu biti duge nekoliko desetina centimetara, uslijed čega se list deformira i uvija, ponekad i suši. Prema snijeti su otpornije mlađe biljke, tako da se bolest tek javlja kad su visine od 30 do 50 centimetara. 

Prezimjele teleutospore postepeno klijaju naredne godine i predstavljaju izvor zaraze. Osnovna mjera suzbijanja mjehuraste snijeti kukuruza je stvaranje otpornih sorti. Do sada nije poznata ni jedna sorta otporna na mjehurastu snijet. Plodored i uklanjanje zaraženih biljaka, glavna je mjera u smanjenju inokuluma za narednu godinu, ali ne iskorjenjuju pojavu bolesti s obzirom da se parazit raznosi vjetrom. Kemijske mere zaštite kukuruza u praksi se ne koriste, mada neki fungicidi omogućavaju izvjesnu zaštitu.

Tumor se ne javlja na mladoj biljci

Veličina guka (ili tumora) varira od vrlo sitnih pa do 15 i više centimetara u promjeru. Najveći tumori formiraju se na klipu pa nekad čitav klip može biti zahvaćen. U nekim godinama, uslijed sušnog perioda dolazi do prestanka porasta klipa.

Ne pojavljuje se na mladom kukuruzu, već kada dostigne visinu preko 10 cm. Tada se javljaju na pojedinim nadzemnim dijelovima manje ili veće izrasline - mjehuri.

Zaraženi mogu biti svi nadzemni dijelovi, ali treba naglasiti da je zaraza lokalnog karaktera, odnosno, ne širi se po drugoj biljci. Ako stabljiku upotrebljavamo kao hranu za stoku, izmetom stoke spore dospijevaju u zemljište. Optimalna temperatura za razvoj je 30ºC pa zaraze najčešće nastaju ljeti.

Ne prenosi se sjemenom pa dezinfekcija nema značaj. 


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Guke kukuruza Tumor kukuruza Mjehurasta snijet Kukuruz Plodored


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana je dipl.ing. poljoprivrede te rado istražuje aktualnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i sigurne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/