Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ugar
  • 29.04.2022. 11:00

Požurili da poseju suncokret na ugaru - u Francuskoj koriste i zemljišta lošijeg kvaliteta

Cilj ovakve setve je popunjavanje praznina uzrokovane nedostatkom uvoza suncokretovog ulja iz Ukrajine.

Foto: Depositphotos/underworld1
  • 234
  • 62
  • 0

Francuski poljoprivrednici koriste priliku ukidanja pravila o izdvajanju zemljišta za ugar, a o čemu je na sastanku ministara poljoprivrede država članica EU odlučeno krajem marta. Seju žitarice i uljarice, a francuski portal La France Agricole posebno izveštava o setvi suncokreta čime žele da popune praznine uzrokovane nedostatkom uvoza suncokretovog ulja iz Ukrajine. 

Kao primer navode farmera koji radi na farmi svojih roditelja u Puonseu, u zapadnom delu zemlje. On se odlučio za setvu ove uljarice na dodatnih 9,5 hektara. Nada se prinosu 1,5 t i zaradi od 1.000 evra po hektaru. 

Dakle, ugar na ovoj farmi je vrlo usitnjen, a kvalitet zemljišta loš, objasnio je poljoprivrednik. Budući da je u međuvremenu cena suncokreta naglo porasla, kompanija se odlučila za njegov uzgoj. Postoji i mogućnost jeftinog uvoza digestata za đubrenje, što takođe govori u prilog setvi ove kulture. 

Otkriva da je zemljište na ugaru morao brzo da obradi i pripremi, a troškovi po hektaru su iznosili 75 evra za seme, 80 evra za herbicide kao i 65 evra za digestat. 

Na ovom portalu posvećenom poljoprivredi komentarišu da se sa sadašnjim cenama isplati uzgajanje i ozime pšenice na površinama te vrste. 

Osim Francuske, proizvodnju na zemlji na ugaru dozvolile su i Španija, Poljska, Austrija i Italija. U Nemačkoj će koristiti samo deo područja i to za uzgoj kultura za stočnu hranu.


Tagovi

Ugar Francuska Setva suncokreta Kvalitet zemljišta Cena


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta