Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hitan apel
  • 14.07.2022. 12:00

Poljoprivrednici FBiH traže ponudu za pšenicu: Privatnici otkupljuju i izvoze u Tursku

Udruženje poljoprivrednika FBiH traži hitno reagiranje i ponudu otkupne cijene pšenice

Foto: Depositphotos/stevemc
  • 186
  • 25
  • 0

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH zatražilo je hitno reagiranje Direkcije robnih rezervi Federacije BiH i ponudu otkupne cijene za pšenicu i ječam. U svom saopćenju navode kako je žetva ovih žitarica pri samom kraju, a da se otkupna cijena još zvanično ne zna. 

"Tražimo hitno reagiranje i ponudu cijene od Robnih rezervi Federacije BiH. Kako znamo ove godine su robne rezerve dobile značajno više sredstava iz budžeta. Sredstva su izdvojena upravo da bi se moglo pravovremeno reagirati i otkupiti što više domaće pšenice. Dakle krajnje je vrijeme za otkupnu cijenu pšenice i njen otkup", saopćeno je iz Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Izvoz u Tursku 

Navode i kako se, prema njihovim saznanjima sa terena, dešavaju se iste stvari kao i dosad, odnosno da pšenicu otkupljuju privatnici i spremaju je za izvoz u Tursku. 

"Robne rezerve to trebaju spriječiti, naravno u saradnji sa vlastima, da ne bi opet došli u situaciju da uvozimo skupu robu", navode poljoprivrednici.

Podsjetimo, direktor Direkcije robnih rezervi FBiH, Tončo Bavrka je krajem juna za Agroklub rekao da Vlada FBiH donosi otkupnu cijenu i da će ona biti "rezultat prosječnih cijena u našem okruženju". U mjerama za prevazilaženje očekivanih ekonomskih poremećaja koje je Federalna vlada usvojila 28. februara ove godine, navedeno je da Direkcija robnih rezervi treba da garantuje otkup proizvedene merkantilne pšenice, sjetva 2021./2022. godina, po prosječnoj cijeni koja bude na tržištu u datom periodu, za potrebe robnih rezervi.

Iz budžeta je za robne rezerve izdvojeno 20 miliona KM, a kako je Vlada FBiH tada pojasnila, sredstva su namijenjena i za otkup jesenje žetve u FBiH.

U regionu traže 0,73 KM/kg

Od početka žetve poljoprivredni proizvođači u BiH, ali i regionu, vode bitku o cijeni pšenice. Ponude otkupljivača su manje od onih koje ratari zahtijevaju. U Republici Srpskoj cijena će, prema dosadašnjim dogovorima biti 0,64 KM/kg, a na nju je dio proizvođača pristao, dok drugi prijete protestima i traže cijenu od 0,72 KM/kg. 

Proizvođačima u Hrvatskoj ponuđena je cijena od dvije kune po kilogramu (0,50 KM/kg), no i oni traže barem 2,9 kn/kg (0,73 KM/kg). Istu cijenu traže i srbijanski ratari pod uslovom da država otkupi kompletan rod ukoliko se ne dozvoli izvoz. 


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Pšenica Cijena pšenice Otkupna cijena Udruženje poljoprivrednika FBiH Direkcija robnih rezervi Izvoz u Tursku


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.