Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja kukuruza
  • 22.06.2019. 10:00

Podrinje i dalje ostaje stabilan proizvođač kukuruza u Srbiji

Preporučuje se kod međuredne obrade da se izbegavaju rasipači đubriva ili cikloni, zato što može da dođe do zapadanja granula u pazuhe lista i na taj način oštećuju se biljke i usporava im se rast.

Foto: Jasna Bajšanski
  • 101
  • 26
  • 0

Poljoprivredni proizvođači iz Podrinja zasejali su pod kukuruzom oko 15.000 hektara. Setva ove žitarice počela je krajem marta, na teritoriji opštine Loznice, a završena je početkom juna u okviru Ljubovijske opštine. 

U strukturi setve, zastupljeni su hibridi iz svih grupa zrenja.

Vremenski uslovi u periodu setve bili su sasvim odgovarajući, skoro pa idealni, kako kažu u PSSS Loznica. Topli dani, prijatne (ne tako tople) noći, ali i temperatura zemljišta koja je u proseku bila u optimalnim granicama. Takođe, agroekološki uslovi za predsetvenu pripremu zemljišta bili su veoma dobri.

Kako suzbiti kukuruznu zlaticu

Kada su postojeći uslovi ovakvi, logičan sled je da se agregatira sejač na traktor i započne sa setvom. U periodu od kraja marta pa do polovine aprila, zasejano je oko 90 odsto od planiranih površina. Nicanje je bilo dobro i blagovremeno. Preduzete su i sve neophodne mere zaštite.

Česte padavine usporile rast kukuruza

Od kraja aprila, do gotovo pred kraj maja, došlo je do promene vremenskih uslova. Česte padavine, a zatim i pad temperature, dovele su do usporavanja rasta kukurza, a na određenom delu površina, došlo je do propadanja useva usled vodoleža.

Padavine su bile neophodne, zato što je zemljištu nedostajalo zimske vlage, kako bi se osigurao rod i prinos. Međutim,u navedenom periodu, pala je tolika količina kiše, koliko padne u toku tri meseca. Ovakvi vremenski uslovi, veoma su pogodovali i razvoju korovskih biljaka.

Mogu li usevi pšenice i kukuruza preživeti sušu i kako?

Od početka juna klimatske prilike opet su se stabilizovale. Veoma visoke dnevne i noćne temperature, koje su iznad proseka za ovo doba godine, što je odlično delovalo na useve kukuruza, koji ubrzano nastavnja svoj rast i razvoj.

Rešavati problem zbijenog tla

Trenutno faze razvoja biljaka kukuruza su sledeće:

  • 70% useva nalazi se u fazi do 10 -12 listova,
  • usled slabog delovanja pesticida, prisutna je bujnost populacija korova,
  • od korova najviše su zastupljeni sirak, koštan, ambrozija, lipica, čičak
  • zemljište je usled perioda čestih padavina dosta sabijeno. Iz ovog razloga sprečava se nesmetano kretanje hranljivih materija u tlu.

U Kolubarskom okrugu 40.000 hektara pod kukuruzom: Skuplja setva od prošlogodišnje

Preporuka bi bila sledeća: da se odradi međuredna obrada, u kombinaciji sa mineralnom ishranom. Ova agrotehnička mera radi se u cilju otvaranja zemljišta, smanjenja populacije korova i ishrane useva. Na lakšim tipovima zemljišta, međuredna obrada nije neophodna pa je dovoljno uraditi samo prihranu biljaka. Tamo gde je moguće, ponoviti zaštitu od korova.

Izbegavati rasipače jer mogu oštetiti biljke

Najbolje je da se prihrana useva obavlja na dva načina - prihranjivanje u redu i prihranjivanje preko lista. Kada se ova mera izvodi u redu, onda je to špartačem ili kolicima dok je preko lista u pitanju tzv. folijarno prihranjivanje.

Kada se radi folijarno, onda se kombinuju i sredstva za zaštita bilja, ukoliko to stanje biljaka kukuruza zahteva.

Suzbijanje korova u kukuruzu nakon nicanja

Preporučuje se da se izbegavaju rasipači đubriva ili cikloni, zato što može da dođe do zapadanja granula u pazuhe lista i na taj način oštećuju se biljke i usporava im se rast.

Poljoprivrednicima ostaje da očekuju da će vremenski uslovi u nastavku vegetacije kukuruza, biti odgovarajući i da će region Podrinja i ove godine nastaviti sa trendom sigurnog i stabilnog proizvođača kukuruza u Srbiji.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Usevi kukuruza Česte padavine Faze razvoja kukuruza Prihranjivanje Rasipači đubriva


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃