Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šećerna repa
  • 15.03.2021. 16:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Temerin

Pod šećernom repom ove godine 40.000 hektara - za setvu rano?

Imaćemo oko 120.000 biljaka u setvi, a u vađenju će biti idealno ako budemo imali od 90 do 110 hiljada, navodi stručnjak sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad Živko Ćurčić.

Foto: Luka Jović
  • 699
  • 85
  • 0

Pored kukuruza, soje, suncokreta, uskoro nas očekuje i setva šećerne repe, a neki proizvođači već su je i započeli. Ipak, savet struke je da treba sačekati još malo. Na poljima članova zadruge "Žunji-Silak" iz Temerina ovih dana uveliko se seje repa. Zemljište je, kažu, u idealnom stanju, ima dovoljno vlage i, za sada, radovi na parcelama protiču po planu.

"Mi smo svakako najveći deo agrotehničkih operacija obavili u jesen, osnovnu obradu, đubrenje, a đubrimo prema analizama. Zatvorili smo zimsku brazdu i već nekoliko dana sejemo. Jedino što nam ne odgovara je hladnije vreme, nismo očekivali ovakve temperature, ali za sada to ne utiče toliko negativno", navodi Živko Vasin ispred pomenute zadruge.

Padavine će dobro doći

Kao i ostali proizvođači ove zadruge, i on seje na dubini od tri do četiri centimetra, a mašine koje koriste omogućavaju im tako preciznu setvu.

"To je standardna dubina, a imamo i precizne sejalice. Idemo, naravno, sa mikrogranulisanim đubrivima koji u prvoj fazi nicanja repe pomažu boljem ukorenjavanju mladih biljaka i, takođe, koristimo izvesnu količinu insekticida."

Setva repe počinje kada sloj zemljšta bude zagrejan na 6°C

Ukoliko im vreme bude "išlo na ruku", ovi proizvođači će za nekoliko dana setvu privesti kraju. Međutim, čak i ako bude lošeg vremena i kiše, kažu, neće biti problema, već će im padavine dobro doći.

"Nije loše da kiša prekine setvu, poželjno je da sejemo, pa da nas padavine malo prekinu i da onda nastavimo, dobro je da ima malo te prolećne vlage kako bi osetljive biljke imale dovoljno vlage u površinskom sloju", objašnjava Vasin.

Šećerane obezbedile materijal za setvu

Do setvenog materijala, dodaje, lako je bilo doći jer ga ima dovoljno na tržištu.

"Imamo i hemiju za prve tretmane koje očekujemo vrlo brzo, imamo i insekticide. Nema problema sa nabavkom osnovnih repromaterijala, ima dovoljno semena. Za to su zaslužne šećerane koje su na vreme obezbedile seme i ostatak materijala potrebnog za setvu."

Međutim, iako svega ima, površine pod ovom kulturom morali su da smanje zbog, kako navodi naš sagovornik, cena drugih useva.

"Nekada smo je uzgajali na 700-750 hektara, ove godine posejaćemo na 175. Drastično smo smanjili proizvodnju jer cena repe godinama tapka u mestu, a vrednost uljarica i žitarica prevazilazi sva najoptimističnija očekivanja u ovom momentu", navodi ratar iz Temerina.

Pod šećernom repom - 40.000 ha

Ovog proleća ukupno bi, prema procenama, trebalo da se pod šećernom repom nađe 40.000 hektara, navodi za Agroklub stručnjak sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad Živko Ćurčić.

"To je i više nego dovoljno. Imaćemo oko 120.000 biljaka u setvi, a u vađenju će biti idealno ako budemo imali od 90 do 110 hiljada. Povećana je površina u odnosu na prošlu godinu kada smo imali 34-35 hiljada hektara pod repom", ukazuje Ćurčić.

Šećerna repa ove godine na većim površinama - cena poznata?

Cena samog semena repe je, kaže, ujednačena duži niz godina, nema značajnih promena po tom pitanju, ali ukazuje da su novije sorte nešto skuplje.

"Dobro je što šećerane pokrivaju polovinu cene semena i zaista proizvođači nemaju problem što se toga tiče. Nema ni manjka semenskog materijala. Celokupan uvoz ide upravo preko šećerana, a vrlo bitno je to što je ove godine seme zaštitćeno neonikotinoidima odnosno sistemičnim insekticidima", napominje Ćurčić.

Za setvu ipak - rano?

Iako su ratari koji su započeli setvu zadovoljni uslovima koje trenutno imaju, naš sagovornik smatra da je još uvek rano za ove radove u polju napominjući da treba sejati kada se setveni sloj zagreje na pet stepeni celzijusa.

"Zemljište je prošle nedelje zaista i bilo na toj temperaturi, ali ove hladne noći su spustile temperaturu u setvenom sloju ispod tri stepena, tako da će sve to što je sada posejano poprilično dugo nicati, posebno ako uzmemo u obzir da će hladnije vreme trajati sigurno još 10-ak dana."

Ukoliko bude bilo padavina, koje su najavljene za naredni period, treba sačekati i ne ulaziti u njivu dok se zemlja malo ne osuši, napominje stručnjak sa novosadskog instituta.

"Ako bude kiše, treba sačekati da se dovoljno isuši taj površinski sloj jer je najvažnija operacija predsetvena priprema. Trebalo bi koristiti adekvatno oruđe. Takođe, uneti UREU pre ove kiše", dodaje Ćurčić.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se gaji za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njenom zadebljanom korenu. Iz šećerne repe se dobije 16% svetske... Više [+]

Tagovi

Šećerna repa Setva Živko Vasin Živko Ćurčić Hladno vreme Semenski materijal Šećerane


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.