Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Direkcija za robne rezerve
  • 03.07.2017. 12:00

Počinje otkup pšenice - cena 18 din/kg

Republička direkcija za robne rezerve, u utorak, 4. jula, počinje otkup domaće merkantilne pšenice ovogodišnjeg roda. U planu je otkup preko 32 hiljade tona pšenice po ceni od 18 dinara za kilogram.

Foto: Oticki / Big Stock
  • 5.790
  • 282
  • 0

Republička direkcija za robne rezerve u skladu sa Zaključkom Vlade Srbije, od utorka (4. jula), počinje otkup domaće merkantilne pšenice ovogodišnjeg roda. Kako piše u zvaničnom Obaveštenju, Direkcija namrava da otkupi 32.600 tona pšenice.

Od koga će se otkupljivati pšenica?

Direkcija će merkantilnu pšenicu otkupljivati od poljoprivrednika, nosilaca komercijalnih porodičnih gazdinstava, upisanih u Registar poljoprivrednih gazdinstava, koji su u aktivnom statusu i zemljoradničkih zadruga u aktivnom statusu, registrovanih u APR-u. Zemljoradničke zadruge takođe moraju da imaju šifru pretežne delatnosti za gajenje žita, leguminoza i uljarica, uz posredovanje "Produktne berze" u Novom Sadu.

Prijavljivanje elektronskim putem

Svi zainteresovani za prodaju merkantilne pšenice Direkciji za robne rezerve moraju se prijaviti elektronskim putem radnim danima između 8:30 i 15 časova preko portala Produktne berze. Važno je napomenuti da kvalitet pšenice mora biti usklađen sa Pravilnikom o kvalitetu žita, mlinskih i pekarskih proizvoda, testenina i brzo smrznutih testa. Hektolitarska masa mora da bude minimum 76 kg/hl, vlaga maksimalno 13 %, a ukupne primese ne smeju da pređu 2 %.

Otkupna cena 18 din/kg sa PDV-om

Direkcija će za kilogram merkantilne pšenice plaćati 18 dinara sa PDV-om, a pšenica će biti uskladištena u silosu ovlašćenih skladištara. Rok plaćanja kupljene pšenice je 15 dana od dana dostavljanja potrebne dokumentacije. Od jednog prijavljenog gazdinstva će biti otkupljeno minimalno 10 tona, a najviše 100 tona merkantilne pšenice. Kada je reč o zadrugama najmanja količina pšenice koja se otkupljuje od jedne zadruge je 20 tona, a najveća 150 tona.

Dokumentacija neophodna za potpisivanje Ugovora

Prilikom potpisivanja Ugovora komercijalno poljoprivredno porodično gazdinstvo ili zadruga su obavezni da Direkciji dostave:

  1. Fotokopiju lične karte nosioca gazdinstva odnosno fotokopiju Izvoda o upisu u APR kada je reč o zadrugama;
  2. Izvod iz Registra poljoprivrednih gazdinstava;
  3. Potvrdu o uskladištenju merkantilne pšenice u 2 primerka;
  4. Magacinski ulaz ili prijemnicu u 2 primerka, koja mora potpisati i overeiri prodavac i ovlašćeni skladištar;
  5. Sertifikat i zapisnik o kvalitetu i kvantitetu za uskladištenu merkantilnu pšenicu, koji izdaje privredno društvo ovlašćeno za kontrolu. Zapisnik o kontroli treba da potpiše i overi privredno društvo ovlašćeno za kontrolu, kao i ovlašćeni skladištar.

Dodatne informacije preko kontakt centra

Dodatne informacije mogu se dobiti na brojeve telefona Republičke direkcije za robne rezerve u Beogradu: 011/3238-997; 3239-059; 3238-425 i u Novom Sadu 021/526-890.

Izvor: Republička direkcija za robne rezerve

Foto: Oticki / Big Stock


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Pšenica Otkup Cena Merkantilna pšenica Direkcija za robne rezerve Produktna berza Beograd Novi Sad


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.