Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene žitarica
  • 13.12.2022. 15:00

Početak nedelje doneo promene u cenama pšenice i kukuruza

Nakon pada u petak, trend je promenjen početkom nedelje. Kako se kreću cene na berzama fjučersa?

Foto: Depositphotos/Denisfilm
  • 917
  • 76
  • 0

Izveštaj Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država (USDA) imaju veliki uticaj na svetsko tržište žitarica. Ukratko rečeno, prošlonedeljno pokazuje kako bi Australija ove sezone trebala postići rekordan izvoz, za razliku od Argentine koja će pasti na najniži u poslednjih osam godina. Ipak, veći izvoz iz Australije, EU, Rusije i Ukrajine će ga više nego nadoknaditi. 

Cena pšenice porasla

Ova je analiza srušila cene pšenice u SAD-u i Europi koja je u poslednjih šest nedelja pala za gotovo 60 evra po toni, piše Agrarheute. Tako je u petak uveče fjučers ugovor za mart 2023. na čikaškoj berzi pao za 13 centi, na 733 centa po bušelu (0,25 EUR/kg). 

I na pariskom MATIF-u fjučers ugovor za decembar pao je za pet evra, na 302 evra po toni, a za isti se iznos trgovalo i za sledeće ugovore, u martu. 

Cene pšenice na gotovinskom tržištu:

Početak nedelje je doneo promene. Ovoga je vikenda zbog napada na ukrajinsku Odesu došlo do prekida snabdevanja električnom energijom u važnoj luci na Crnom moru. Pored toga, u Kini su ublažene Covid-19 mere, što je dovelo do rasta cena. 

Iako nemaju struje, izvoz žitarica iz Odese se nastavlja: Litvanija upozorava na belorusku "zamku"

Tako se juče na francuskom MATIF-u pšenicom za ugovore u martu trgovalo za 1,3 odsto višu cenu, a koštala je 306,25 EUR/t. Kako piše farmer, u odnosu na prethodnu godinu, kotacije su porasle za 7,5 odsto. I serija ugovora koja ističe s isporukom u decembru poskupela je za 0,1 odsto, na 303,00 EUR/t. 

Na čikaškoj je berzi, za decembarske ugovore porasla za 2,8 odsto na 269,33 USD/t te je manja za 6,3 odsto u odnosu na prošlu godinu. 

Trgovanje kukuruzom

Cena kukuruza na pariškoj berzi u martovskom ugovoru porasla je 0,3 odsto i iznosila 287,50 EUR/t, što je rast od 16,4 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Cene kukuruza na gotovinskom tržištu:

Na čikaškoj berzi, njegova je cena za isporuku u decembru porasla jedan odsto i iznosila 252,45 USD/t, a u odnosu na prošlu godinu porasla je za devet odsto. 


Tagovi

Tržište žitarica Budućnosnice Cena kukuruza Fjučers ugovor Cena pšenice


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta