Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Loši prinosi
  • 22.09.2022. 10:30

Počela berba kukuruza u BiH: "Na njivama je tuga"

U Semberiji, koja važi za najveću bh. žitnicu kiša je odložila berbu, no proizvođači će sa zebnjom u njive. Oni u okolini Gradiške su posao već završili

Foto: Depositphotos/jovanjaric (ilustracija)
  • 260
  • 34
  • 0

U pojedinim krajevima Bosne i Hercegovine počela je berba kukuruza. Kako se i očekivalo, prinosi su uveliko desetkovani sušom, pa je ponegdje žetva završena i prije nego je počela. U okolini Gradiške proizvođači su mahom završili s ovim poslom, a stanje na parcelama je kažu šaroliko. Uzgajivač svinja, Mišo Šukalo iz Donjih Karajzovaca kod Nove Topole, ove je godine kukuruz sijao na oko 12 hektara. 

"Prinos je nikakav. Kod nas je zemlja pjeskovita, tamo gdje sam zalijevao nešto je i rodilo, a gdje nisam nema ništa, izgorjelo sve, samo ostala kuruzovna", kaže Šukalo. 

Upolovljen prinos

Kako na nekim dijelovima nije bilo prinosa, dodaje, teško je napraviti procjenu roda, ali otprilike kaže da je između 300 i 400 kilograma po dunumu, dok je ranije ovdje nalazio između 800 i 900 kilograma, a gdje zalijeva i do tonu. 

Oko Gradiške skoro upolovljeni prinosi kukuruza (Foto: Ranka Vojnović)

"Ove godine, gdje sam navodnjavao bilo je malo bolje, oko 650 kilograma", priča ovaj proizvođač, dodavši kako je riječ o državnom zemljištu pa nije imao računa ulagati kako bi riješio sistem navodnjavanja. Uprkos smanjenim prinosima, kaže, broj svinja će zadržati "po svaku cijenu".

Na njegovoj farmi je oko 30 krmača i "sve što bude od njih utovi". O jesenjoj sjetvi tek razmišlja, navodi kako nije siguran hoće li uopće kretati s poslovima zbog velikih poskupljenja, jer čekaju ga i troškovi  dodatne nabavke stočne hrane.

Pašalić: Viša cijena kukuruza će nedomjestiti manje prinose

Farmer Petar Kurta iz Čatrnje kod Gradiške, je s 20 dunuma ubrao oko 15 tona kukuruza, u prosjeku je kaže ovogodišnji rod 750 kg po dunumu, što je, s obzirom na uvjete, premašilo njegova očekivanja: "Lani je bilo loše isto, ali su ranijih godina ovdje prinosi bili od 1.000 do 1.200 po dunumu."  

Alarmantno stanje

U Semberiji, koja važi za najveću bh. žitnicu kiša je odložila berbu, no proizvođači kažu sa zebnjom će u njive. Naime, iako je optimalni rok berbe oko 10. oktobra, ove godine je ona počela ranije zbog suše, no mehanizacija je brzo zaustavljena jer je kiša prekinula poslove. 

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika "Sela Semberije i Majevice", Savo Bakajlić, ističe da je stanje alarmantno i da su prinosi oko 280 kilograma sitnog zrna po dunumu. 

Naredne sedmice javna berba i vaganje kukuruza u Semberiji (Foto: Depositphotos/fotokostic)

"Na njivama je tuga, nema prinosa. Ako naredne sedmice bude stabilnije napravit ćemo i ogled gdje ćemo odmah nakon berbe vagati kukuruz, da se svi uvjere i vide da je tačno ono što pričamo", kazao je Bakajlić. 

Podsjetimo, upravo je iz Bijeljine poslat zajednički apel desetak poljoprivrednih udruženja da se zbog suše, koja se najviše odrazila na pronose kukuruza, proglasi stanje elementarne nepogode na području Bosne i Hercegovine. No, na ovu inicijativu predstavnici državne vlasti su se oglušili. 


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Berba kukuruza Žetva kukuruza Semberija Gradiška Mišo Šukalo Petar Kurta Savo Bakajlić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]