Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PIPELIFE
  • 25.09.2022. 16:30
  • Rumunija

PIPELIFE: Navodnjavanjem do šest puta većih prinosa kukuruza?

Uprkos izazovnim uslovima, rezultati govore sami za sebe. Navodnjavano polje imalo je prinose od 12 do 14 tona/ha, u poređenju sa dve do tri tone/ha na nenavodnjavanim poljima, navode iz irme PIPELIFE Irrigation Solutions.

Foto: Pipelife Serbia
  • 2.177
  • 340
  • 0

Kako su ekstremni vremenski uslovi sve češća pojava, predviđanje kvaliteta i prinosa useva postaje sve teže za poljoprivrednike širom Evrope. Da bi uprkos izazovima obezbedio žetvu visokog prinosa, ratar iz Dumbrave nedaleko od Bukurešta u Rumuniji Kraćun Nikolae Klaudiu odlučio je da testira sistem za navodnjavanje "kap po kap".

Od ukupne površine od 30 ha, za test je izabrano 10 ha kukuruza, kasnijeg hibrida, čime je omogućeno direktno poređenje između navodnjavanih i nenavodnjavanih polja.

Instalacija od tri dana

Nakon što je ratar podelio svoju viziju i želje sa ekspertom firme PIPELIFE Irrigation Solutions, projektovano je najsavremenije rešenje za navodnjavanje koje uzima u obzir uslove na terenu, uključujući vrstu useva, zemljište, padavine, primenu đubriva, izvore vode i drugo. Nakon pažljivog razmatranja svih opcija, odabrano je jednostavno rešenje - "kap po kap".

"Za ovu vrstu navodnjavanja instalacija je prilično jednostavna. Za polaganje trake bila je potrebna jednostavna mehanizacija, odnosno traktor. Korišćena je ravna traka za kapanje sa razmakom od 30 cm između kapaljki i protok na svakoj kapaljci je bio 1,6 l/h, 4" layflat crevo", kaže Klaudiu i dodaje da je instalaciju uradio takoreći sam, tako da je imao minimalne izdatke.

Troškovi su se odnosili na upotrebljeno dizel gorivo i dva radnika. Proces instalacije trajao je samo tri dana.

Kukuruz zalivan svakih osam dana

Instaliran je samočisteći disk filter za uklanjanje čestica prljavštine i zemlje koje bi mogle da izazovu začepljenje sistema. Nakon filtriranja nečistoća, glavni i sektorski cevovodi dopremaju vodu do svake biljke, navode iz PIPELIFE Irrigation Solutions-a.

Traka za navodnjavanje položena je na zemlju u svakom drugom redu useva. Poljoprivrednik je uz pomoć stručnjaka ove firme odlučio koliko vode treba da se isporuči kroz cevi kap po kap, a razmak između kapaljki je prilagođen u skladu sa tim.

Traka za navodnjavanje položena je na zemlju u svakom drugom redu useva

"Parcela je bila duga 800 metara. Navodnjavao sam oko 200 m3/dan na 1,25 ha. U periodu od dva meseca kukuruz je zalivan svakih osam dana."

U planu apliciranje sistema na ostale površine

Blagovremeno postavljanje sistema je ključno za uspeh ovakvog sistema. Postavljanje se mora sprovesti u ranim fazama rasta biljaka kako bi kukuruz imao dovoljno vremena da se razvije. Kada biljke imaju šest do osam listova, trake za kap po kap se moraju položiti na zemlju i odmah pustiti u rad.

"Uprkos izazovnim uslovima, kao što su odložena i preduboka setva i ekstremne temperature, rezultati govore sami za sebe. Navodnjavano polje imalo je prinose od 12 do 14 tona/ha, u poređenju sa dve do tri tone/ha na nenavodnjavanim poljima", navode iz firme i zaključuju da su ugradnjom sistema za navodnjavanje "kap po kap" postignuti prinosi četiri do šest puta veći od uobičajenih.

Postignuti prinosi četiri do šest puta veći od uobičajnih

"Veoma sam zadovoljan ovom godinom, pa planiram proširenje na celih 30 ha", kaže Klaudiu, koji je usev poorao u jesen, pripremio za setvu u proleće, a u setvi primenio 200 kg/ha osnovnog đubriva, dok je tečni azot u istog količini aplicirao kroz sistem "kap po kap".

U narednim sezonama biće potrebna zamena samo trake "kap po kap", a sam sistem zahteva minimalno održavanje.

"Imajući PIPELIFE kao pouzdanog partnera, poljoprivrednik se može pouzdati da će uvek dobiti najbolji mogući savet", navode iz pomenute firme.

Ukoliko želite informativnu ponudu za navodnjavanje, ispunite upitnik:

 


Foto prilog


Tagovi

PIPELIFE Irrigation Solution Kraćun Nikolae Klaudiu Navodnjavanje kukuruza Sistem kap po kap Prinosi kukuruza


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner

Pipelife Serbia

Teodora Drajzera 11l, 11000 Beograd, Srbija
e-mail: ivica.aleksandrov@pipelife.com web: https://www.pipelife.rs/agrikultura.html

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u