Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uskladiti cijene
  • 01.07.2022. 09:00
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Bijeljina

Pašalić podržao ratare - cijena pšenice od 0,55 KM nije fer

U ponedjeljak novi sastanak u Bijeljini, stižu ministri Boris Pašalić i Staša Košarac

Foto: Đorđe Lalić
  • 581
  • 152
  • 0

Žetva pšenice i skladištenje u mlinovima su uveliko počeli, ali neizvjesnost oko cijene otkupa ostaje, jer mlinari ističu da ni za petnaest dana neće znati po kojoj cijeni će otkupljivati. Nakon što je i drugi sastanak predstavnika Gradske uprave Bijeljina, Agrarnog fonda i mlinara završen bez dogovora o cijeni ovogodišnjeg roda pšenice, podrška proizvođačima stigla je od resornog entitetskog ministra Borisa Pašalića.

On će u ponedjeljak, 4. jula, zajedno s državnim ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Stašom Košarcem put Bijeljine kako bi se iznašlo rješenje. Još se čeka da svoj dolazak potvrdi i premijer Republike Srpske Radovan Višković. Zvaničnicima je upućen poziv nakon propalog sastanka, a ukoliko se ne pojave, ratari Semberije zaprijetili su protestima, prosipanjem pšenice i blokadom graničnih prijelaza.

Cijena pšenice između želja i realnosti - koja je moguća?

"Dogovaramo termin sastanka, a smatram da je cijena od 55 feninga za kilogram pšenice, kako sam dobio informacije da nude otkupljivači, nije korektna i fer, posebno ako uzmemo u obzir da je cijena u Srbiji oko 63 feninga. Smatram da se otkupljivači trebaju ravnati po cijeni u okruženju", rekao je Pašalić novinarima.

Podsjetio je da je Vlada RS obezbijedila dodatna sredstva za sjetvu pšenice 400 KM po hektaru, a isplata je izvršena prije nego što je pšenica klasala, kao i regresirani dizel.

"Proizvođači su imali ta sredstva i prije žetve, a sufinansirali smo i 50 posto troškova osiguranja usjeva. Brojne mjere su bile na raspolaganju", naveo je ministar.

Cijene pšenice će skočiti za trećinu ako se ruski izvoz prepolovi?

Zaključio je kako Vlada RS nema poseban mehanizam da osigura zagarantiranu otkupnu cijenu pšenice, ali je čvrstog stava da ona mora biti usklađena s cijenama u okruženju, posebno u Srbiji.

Cijena pšenice od 82 feninga, koju su predložili ratari, mlinarima je neprihvatljiva. Proizvođači napominju da je ovogodišnja sjetva bila najskuplja u posljednjih 20 godina i da je žetva uveliko odmakla, a da poljoprivrednici nemaju mogućnosti da je skladište.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Pšenica Otkupna cijena Ratari Semberija Boris Pašalić Staša Košarac Radovan Višković


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.