Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 08.07.2022. 15:00

Panika i turbulencije na berzama žitarica se nastavljaju

Panika zahvatila berze u utorak zbog naglog pada cijena žitarica, posebno krušne pšenice. Kraj sedmice donio promjenu i rast.

Foto: Martina Popić
  • 279
  • 61
  • 0

Zbog naglog pada cijene pšenice, berze je zahvatila velika panika. Nije jasno je li takvo stanje izazvala mogućnost ukrajinskog izvoza ili je riječ o paničnoj reakciji na haotično stanje u kome se nalazi tržište.

Činjenica je da je u Ukrajini manje posijanog žita, a samim tim bit će i manja žetva. Drugi problem je što će se ono teško plasirati na tržište. Bez crnomorskih luka transportna logistika je veoma slaba i ne može to odraditi u odgovarajućem kapacitetu.

Cijene u utorak pale, a u petak opet porasle

Za evropsku pšenicu iz nove žetve cijena je u utorak pala na 331,75 eura po toni, a za američku je trebalo izdvojiti 807 centi po bušelu. Jara pšenica iz SAD i Kanade pala je na 890 centi po bušelu. Od vrhunca u maju, cijene pšenice u SAD su pale čak za 37 posto, a evropska pšenica je pala za oko 25 posto, odnosno 107 eura po toni.

U Rusiji su cijene pod pritiskom rekordne žetve (Foto: Renata Prusina)

Kanada i Rusija očekuju rekordne prinose, dok iz Evrope stiže vijest da će prinos biti manji zbog suše i vrelog talasa koji su zahvatili Španiju, Francusku, Italiju, Njemačku, ali i druga područja.

U Rusiji su cijene pod pritiskom rekordne žetve koja je tek počela, a država je smanjila izvozne takse kako bi povećala isporuke u novoj sezoni usred očekivane velike žetve. Prošle sedmice je izvezla oko 250.000 tona žitarica, u poređenju sa 500.000 tona sedmicu ranije. Prosječni prinosi su veći nego prošle godine.

Zabrinutost oko izvoza pšenice iz Ukrajine i slab logistički potencijal drugih vrsta transporta, kao i uticaj brojnih izvještaja o mogućim gubicima proizvodnje zbog vremenskih prilika u Evropi, SAD-u, Australiji i Argentini donose nove turbulencije na tržištu pšrnice, izvještava Agrarheute. Analitičari su iskazali zabrinutost za isporuku pšenice preko crnomorskih luka, što podstiče rast cijena.

Cijene evropske pšenice za novu žetvu u septembarskim ugovorima porasle su za 13,25 eura na 338,75 eura po toni. U Čikagu su u četvrtak fjučersi na pšenicu porasli za oko četiri posto, što je oporavak od petomjesečnog minimuma. U srijedu su cijene američke pšenice pale za skoro 40 posto u odnosu na cijene od sredine maja, čime su cijene dostigle nivo prije sukoba u Ukrajini.

Tržište pšenice i dalje ostaje neizvjesno. Žetva u Evropi neće biti tko dobra kako se očekivalo, a velika je potražnja, posebno za njemačkom pšenicom. Egipatski državni otkupljivač žitarica GASC kupio je ove sedmice oko 63.000 tona. EU postaje važan izvor snabdijevanja za glavne uvoznike.

Ukupan prinos će biti veoma teško odrediti zbog uticaja vrelog talasa i suše izražene su regionalne razlike. Očekivanja za žetvu u Mađarskoj su smanjena, a relativno dobar prinos se očekuje u Rumuniji i Bugarskoj.

Ove godine u Kanadi je pod pšenicom 10,3 miliona hektara, što je najveća površina u posljednjih devet godina. Zasijano je 8,7 miliona hektara uljane repice, a to je još uvijek znatno manje od prošlogodišnjih 9,1 milion hektara.

Suša žanje urod

Evropska komisija je u svojoj prognozi umanjila prinos krušne pšenice za 2022./23. na znatno ispod prošlosezonskih nivoa, ali je zadržala prognozu rekordnog izvoza. Očekuje se 125,0 miliona tona, što je umanjenje u poređenju sa 130,4 miliona predviđenih prije mjesec dana i 130,1 milion u 2021/22. godine. Razlog tome su manji prinosi u Francuskoj, Poljskoj, Rumuniji i Španiji.

Prognoza za izvoz krušne pšenice je ostala nepromijenjena na 38 miliona tona, što bi bio rekord i znatno iznad izvoza od 30 miliona tona u 2021/22. godini. Očekuje se potražnja za pšenicom u EU u sezoni 2022/23. zbog smanjenog uvoza iz Ukrajine i Rusije.

Suša: Svaki rast temperature za 1°C, smanjuje prinos pšenice za sedam posto

Prognoza za proizvodnja kukuruza je 71,7 miliona tona u poređenju sa 72,5 miliona mjesec dana ranije. Prinos ječma je neznatno umanjen na 52,2 miliona tona sa 52,3 miliona tona.


Tagovi

Cijene žitarica Tržište žitarica Berza žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.